Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skoro petina radi "na crno" u Nišu i Srbiji

rssBookmark and Share

14.12.2015. NTV, Južna Srbija Info

Zajedničkim kontrolama Inspekcije rada, tržišne inspekcije i inspektora Poreske uprave, ustanovljeno je da u tržnim centrima širom Srbije skoro 20 odsto radnika radi „na crno“, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Skoro petina radi "na crno" u Nišu i Srbiji

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, utvrđeno je da od 1.058 zatečenih radnika u tim centrima njih 205, odnosno skoro 20 odsto, radi „na crno“, jer poslodavci sa njima nisu zaključili ugovor o radu, niti su ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Kontrolama je bilo obuhvaćeno 608 trgovina i ugostiteljskih objekata, a doneta su četiri rešenja o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti.

Zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli 40 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a zbog prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu izdata su 33 prekršajna naloga.

Inspektori su doneli i 95 rešenja kojima je, pored ostalog, poslodavcima naloženo da sa angažovanim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Komentara: 0


#   kontrola   radnici   poslodavac   Inspekcija rada   rad na crno   Ugovor o radu   Ministarstvo rada
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}