Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Švajcarski franak za nekoliko minuta skočio za 28 odsto u odnosu na evro

Bookmark and Share

15.01.2015. Tanjug

Centralna banka Švajcarske saopštila je da odustaje od trogodišnjih napora da se vrednost franka veštački održi na niskom nivou

Švajcarski franak za nekoliko minuta skočio za 28 odsto u odnosu na evro

Centralna banka Švajcarske saopštila je da odustaje od trogodišnjih napora da se vrednost franka veštački održi na niskom nivou.

Rezultat toga je da je švajcarski franak naglo ojačao.

Svega nekoliko minuta po saopštenju banke da ukida granicu koja je sprečavala da evro padne ispod 1,2 franka, švajcarska valuta ojačala je na 0,8517 za evro, prenosi agencija Frans pres.

Oko 13 sati vrednost dve valute se skoro izjednačla pa je za jedan evro trebalo izdvojiti oko 1,02 švajcarska franka.

Nacionalna banka Švajcarske saopštila je da mera koju je uvela u septembru 2011. zarad zaštite švajcarske ekonomije od ozbiljnih rizika zbog evropske dužničke krize više nije opravdana.

Snažan franak posebno je problematičan za švajcarske izvoznike, koji su morali drastično da smanje cene da bi ostali konkurentni.

Banka je takođe poručila da će sniziti prosečnu kamatnu stopu na minus 0,75 sa minus 0,25 odsto.

Akcije na švajcarskim berzama potonule su 6,66 odsto nakon vesti da kurs franka više nije vezan za evro.

Zbog rasta vrednosti franka, ukoliko se nastavi ova tendencija, poskupeće sva zaduženja srpskih građana, a koliko će to biti zavisi od toga na kom nivou će se današnje trgovanje završiti. Pri vrednosti koja je u 13 sati, jačanje franka prema evru iznosi oko 15 odsto, što znači da će za toliko porasti i obaveze svih dužnika u toj valuti.


NBS: SKOK FRANKA NIJE UZDRMAO DOMAĆE TRŽIŠTE DEVIZA

Zbog odluke Centralne banke Švajcarske da ukine donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, švajcarska valuta je danas ojačala za oko 15 odsto u odnosu na zajedničku valutu EU, pri čemu devizno tržište Srbije nije bilo značajnije uzdrmano turbulencijama iz međunarodnog okruženja, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

"Ipak, imajući u vidu aktuelna kretanja, NBS će i dalje pažljivo pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište", najavila je srpska centralna banka.

Takođe, NBS očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija.

"NBS će naročito pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima", navedeno je u saopštenju centralne banke.

Komentara: 0


#   Švajcarska   NBS   kurs   evro   Švajcarski franak
@SrbNarodnabanka @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima