Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tekstilci mogu da budu kao Fijat

Bookmark and Share

Vranje 13.09.2014. B92

Među 502 preduzeća koje je Agencija za privatizaciju ponudila na prodaju ima i sedam nekadašnjih tekstilnih giganata.

Tekstilci mogu da budu kao Fijat

Za zaposlene u njima ohrabrujuće su najave koje ovih dana stižu iz Kine, da su njihove kompanije zainteresovane za srpska preduzeća u ovoj oblasti. Kupce čekaju „Rudnik“ iz Gornjeg Milanovca, „Prvi maj“ iz Pirota, kruševačka „Zvezda“, ivanjički „Javor“, Industrija obuće Beograd“, somborski „Boreli“ i „Jumko“ iz Vranja.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smatra da bi pokretanje proizvodnje u ovim fabrikama bilo veoma značajno za obnovu industrije u Srbiji.

"Po ukupnom efektu, investicija u ove fabrike mogla bi se meriti sa „Fijatom“. Najvažnije je što bi se uposlila domaća radna snaga i to uglavnom ženska, koja je lider u nezaposlenosti. Značajan momenat je i što se pogoni tih preduzeća uglavnom nalaze u nerazvijenim područjima iz kojih se trenutno ljudi iseljavaju, tako da bi investicije u ove delove zemlje bile višestruko korisne", kaže profesor Savić.

Profesor Savić podseća da je tekstilna industrija šezdesetih godina bila jedna od industrijskih grana čiji je izvoz bio višestruko veći od uvoza, i to bez ikakve državne pomoći:

"Osim toga, tekstilna industrija je bila lider u zapošljavanju. Naše fabrike su bile pouzdani partneri, ali su zbog sankcija devedesetih godina i ogromne konkurencije iz Kine izgubile tradicionalna tržišta. Uprkos svemu, Srbija je i danas poznata kao zemlja koja ima kadrove u ovoj oblasti, ali je za Kineze verovatno u ovom trenutku još važnija blizina EU. Motiv za ulaganje u našoj zemlji je da preko Srbije mogu da uđu na tržište EU", rekao je Savić.

Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u PKS, smatra da se u ovoj oblasti mogu povećati i broj zaposlenih i izvoz:

"Najveći izvoznici u Rusiju su trenutno preduzeća „Sintelon“ i „Vali“ iz Valjeva, oba iz tekstilne industrije. U ovoj delatnosti nisu potrebna velika ulaganja, jer na jednoj mašini, koja može da se kupi i za 1.000 evra, može da radi jedan čovek. Veliki broj nezaposlenih bi mogao da nađe mesto ako iskoristimo trenutnu poziciju prema Rusiji, ali i zainteresovane investitore iz Kine, Nemačke i Italije", kaže Vasiljević.

 

Komentara: 0


#   Vranje   Pirot   Prvi Maj Pirot   investicije   AHA Mura   tekstil     radna snaga   Prvi maj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima