Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izborna trka X

Bookmark and Share

10.03.2014. Miodrag Tasić, Aleksinac.Net

Sve ima svoj kraj, pa tako i predstavljanje stranaka u predizbornoj kampanji.
U prethodnih devet prikaza dali smo neke napomene o najvažnijim političkim akterima.

Izborna trka X

Ovog puta biće reči o čak tri sudionika predstojećih izbora; SVM - Savez Vojvođanskih Mađara, SDA - Stranka demokratske akcije i Ruska stranka!

Vojvođanski Mađari i demokrate iz "Sandžaka" odavno su poznate srpskoj javnosti. Mađari gledaju svoja posla. Uglavnom se nikome previše ne zameraju i lako sklope savez sa svakim pobednikom na srpskim izborima. I, svakako, ostvaruju ono što su naumili. Dobar je i Milošević, Koštunica, Đinđić, Pajtić, naravno, ali mogu i sa Vučićem. Stavili su do znanja unapred. Kamo sreće da Srbi krenu putem koji su Mađari trasirali!

I dr Ugljanin se doveo u pamet. Ne preti više onako bučno, ne izaziva, i stalno je tu negde u vlasti. Ministar bez portfelja (ne bez fotelje kao Šojić), i polako ali sigurno ostvaruje i lični i interes grupacije kojoj pripada. Dr Ugljanin ne vlada baš srpskim jezikom, no u Srbiji ni to nije veliki nedostatak. Nije bio veliki orator ni sam Nikola Pašić. Drug Tito nije umeo da sklopi dve rečenice bez zamuckivanja i poštapalica "čim prije, drugarice i drugovi" i slično. Pa opet je ostao upamćen i voljen. Ko zna šta čeka Dr Ugljanina ubuduće? Nije čovek izjavio da je potomak Svetog Save uzalud!

Veliku enigmu predstavlja Ruska stranka. Prvi put se pojavljuju na sceni. Ko su ti Rusi? Koliko ih ima u Srbiji? Reklo bi se da su neznatni. Drugo, stranku uglavom vode Srbi. Tu i tamo poneka srpska snajka, valjda iz Rusije poreklom, a možda i Ukrajine, čisto kao dekor potpomaže Srbima na čelu Ruske stranke. Nešto kao ikebana.

Definitivno spadam u rusofile. Volim Rusiju. Uostalom, kao i dobar deo srpskog stanovništva. Međutim, ljubav sama po sebi nije dovoljna da bih glasao nekog. Ovde, Rusku stranku. Trebalo bi znati šta zastupa Ruska stranka. Da li bi eventualnom pobedom na izborima uveli ruski predsednički sistem u Srbiji? Ili su možda za monarhiju? Recimo, na strani su cara! No, kako proglasiti cara u Srbiji. Nemanjići su izumrli s Urošem Nejakim. Nema potomaka carske krvi. A nekog ko nije plave krvi ne možete proglasiti carem. Sve i da vlada kao car. Da se bori protiv kriminala i korupcije, da otvara fabrike i uzima kredite, da nas uvodi u NATO i EU, opet ne ide! Zna se ko je car!

Mi doduše imamo kralja. Ni on nije bezgrešan u obraćanju na maternjem srpskom jeziku, ali to bi nekako pregurali. Ali, ne može kralj da postane car. Ipak, Srbija je u Evropi. Da smo u Centralno-afričkoj republici, onda, đene-đene! Oni su makar imali cara Bokasu!

Zatim, važno je da li Ruska stranka ima mogućnosti da izgradi rusku ekonomiju u Srbiji? Da li bi, na primer, ako pobede pronašli gas i naftu i tako podigli posrnulu rusku privredu? Možda bi pokrenuli eksploataciju naftnih škriljaca kod Subotinca? Onda, da li bismo pravili federaciju Srbije i Rusije? Kao ono Miloševićevo između Srbije i Grčke! I, po meni, najinteresantnije pitanje; Da li Ruska stranka očekuje neku pomoć od majčice Rusije (matice, posestrime, ne znam šta im je)? S posebnim akcentom na finansijsku pomoć? Ili bi eventualno kao ponosni i čestiti građani Srbije odbili svaku pomoć s ruske strane i jednom za primer u istoriji sada mi Rusima ponudili neku podršku i pomoć? Može i materijalna, ne smeta. I ako bi tako napravili presedan i konačno jednom i uzvratili a ne samo da kukamo i tražimo, i večito nismo zadovoljni ma koliko nam Rusi pomogli, da li bi članovi Ruske stranke dali pomoć iz svog džepa, ili bi morali svi skupa da se solidarišemo?

Nadam se da ću hitno u kampanji dobiti odgovor na moje nedoumice, kako bih mogao pravilno da odlučim i da prelomim!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić


#   Miodrag Tasić   izbori 2014   Nikola Pašić   Ruska stranka
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima