Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ko je bio Miodrag Rakić? Najmoćniji čovek iz senke, poreklom iz Žitorađe

rssBookmark and Share

Žitorađa 14.05.2014. Telegraf

Bivši potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Miki Rakić koji je preminuo juče posle duge i teške bolesti, u javnosti je poznat kao najmoćniji “čovek iz senke” u Srbiji, a u medijima se često pominjao i kao kandidat za prvog čoveka BIA-e u kabinetu premijera Aleksandra Vučića

Ko je bio Miodrag Rakić? Najmoćniji čovek iz senke,  poreklom iz Žitorađe

Rakić je rođen 31. januara 1975. godine. Završio je Pravni fakultet u Beogradu. U DS-u je od 1996. i obavljao je funkcije predsednika Opštinskog odbora DS Palilula, a bio je član i stalnog sastava Gradskog odbora Beograd, Izvršnog odbora stranke, stalnog sastava Glavnog odbora i sekretar Predsedništva. Od 15. skupštine DS-a, 25. novembra 2012, bio je jedan od potpredsednika stranke.

On je od 2003. do 2004. obavljao funkciju savetnika tadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Borisa Tadića – koji ga je, navodno, primetio u DS-ovoj školi za političku edukaciju – a potom, od 2004. do 2012, i šef kabineta predsednika Tadića.

Pažnju javnosti Rakić je privukao tek 2010. kada je posto sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i predsednik državnog Biroa za koordinaciju tajnih službi.

„Miodrag Rakić je bio bog i batina u prošloj vlasti. Stub cele vlasti u prošlom sistemu bio je Miki Rakić“, rekao je Velimir Ilić, lider Nove Srbije.

Zaista, Rakićevo ime se pojavljuje u svedočenjima na Specijalnom sudu, dokumentima Vikiliksa o hapšenju Ratka Mladića, mediji ga povezuju sa “istorijskim” pomirenjem DS-a i Socijalističke partije Srbije (SPS), posredovanjem između Tadića i Dragana Đilasa, aferama oko Darka Šarića, Stanka Subotića, Miroslava Miškovića…

O najvećem delu tih napisa Miodrag Miki Rakić najčešće kaže: “Ne bih da komentarišem.” U veoma retkim javnim istupima ostavlja utisak opreznog i odmerenog govornika.

Kao predsednik Biroa za koordinaciju tajnih službi 2010. godine, Miodrag Rakić je stekao medijsku promociju zahvaljujući Vikiliksu. Među procurelim “strogo poverljivim” dokumentima nalazi se depeša iz američke ambasade u Beogradu u kojoj je navedeno je da je Miodrag Rakić, 25. avgusta 2009, otpravnici poslova rekao da se Mladić krije negde u Srbiji i dodao da mu u skrivanju pomažu “strani izvori”, misleći na Moskvu. Dva meseca kasnije, opet iz Vikiliks izvora, javnost saznaje da “Tadićev savetnik predvodi lov na Mladića”.

O njegovom značaju za saradnju sa Haškim sudom govorio je i Đilas, predsednik DS-a: “On je čovek koji je dao ključni doprinos završavanju saradnje sa Haškim tribunalom uz pažljivo čuvanje nacionalnih interesa” (NIN, februara 2013).

Sredinom 2011. mediji počinju da navode kako je Rakić “vojnik za specijalne veze sa rivalima i održavanje odnosa u partijama”, kao i da je on najzaslužniji za “privođenje’ socijalista proevropskom taboru” zašta treba zahvaliti dugogodišnjem poznanstvu sa (iako zvanična biografija kaže drugačije) zemljakom iz Žitorađe – Ivicom Dačićem.

Miodrag Miki Rakić se prvi put eksplicitno predstavio javnosti 25. novembra 2012. Na izbornoj skupštini DS-a izašao je za govornicu u Centru Sava, spustio mikrofone na svoju visinu i staloženo rekao: “Dobar dan. Za one koji me ne znaju, ja sam Miodrag Rakić… Čuo sam da se to malo zna.”

Izabran je za jednog od sedam potpredsednika: smatra se za glavnog arhitektu kompromisa između Đilasa i Tadića na osnovu koga je bivši postao počasni predsednik stranke.

Prijateljstvo sa Vučićem

U svom drugom autorskom tekstu, ovog puta za “Politiku” (16. januar 2014), piše o Vučiću kao “političkom autoritetu” za milion aktivista “raznih političkih i nepolitičkih organizacija”, koji su “spremni da se odazovu pozivu za bilo kakav skup: navijači, desničari, protivnici evropskih integracija”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata na medijima “oslovljavao Rakića kao svog prijatelja“!

Bio nosilac liste NDS-a

Rakić je posle raskola u DS-u otišao sa svojim prijateljem Borisom Tadićem u NDS gde je postao jedan od funkcionera ove stranke i nosilac liste koalicijie okupljene oko ove stranke na prošlim izborima.


#   DS   SPS   Žitorađa   Aleksandar Vučić   Boris Tadić   smrt   Miodrag Rakić   Velimir Ilić   Miki Rakić   Pravni fakultet
@demokrate @socijalisti @avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima