Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

24 sata u Nišu sa srpsko-crnogorskim zetom, ambasadorom Švedske (FOTO)

rssBookmark and Share

01.11.2017. Z.S. Južna Srbija Info

Da je tačna narodna poslovica "odakle ti je žena, odatle si i ti", potvrđuje 24 sata aktivnosti u Nišu, Nj.E. ambasadora Kraljevine Švedske Jana Lundina u Srbiji i Crnoj Gori.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Ambasador Lundin sinoć je svečano "otvorio" prvi avio-let na relaciji Niš-Stokholm, irske avio-kompanije "Rajan er", da bi za njega danas bio upriličen svečani prijem od strane gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

Nakon obilaska grada i neizostavnog ručka u jednoj od niških meraklijskih kafana, večeras je u Gradskoj kući priređen koncert i svečani prijem sa koktelom u čast 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kraljevine Švedske.

Milan Rakić prvi srpski diplomata u Švedskoj, Foto: Južna Srbija

Večras smo saznali da je prvi diplomatski predstavnik Srbije u Švedskoj, bio naš istaknuti pesnik Milan Rakić, daleke 1917. godine.

Niš je imao priliku da ugosti velikog intelektualca, poliglotu, koji pred švedskog i srpskog govori još devet jezika, karijernog diplomatu i ono što je intersantno našim čitaocima, supruga Milice, žene naše gore lista, rođene na Cetinju, odrasle u Beogradu.

Milica Lundin (levo), Foto: Južna Srbija

Milica Lundin pijanistkinja i sama je bila učesnik večerašnjeg koncerta, na kome su izvedena dela švdeskih baroknih kompozitora i srpskih 20-tog veka.

Anđela Bratić

Gledaoce je oduševilo nadahnuto izvođenje Anđele Bratić i Žane Lekić uz klavirsku pratnju Milice Ludvin i Stevana Spalevića. 

Lundin je između ostalog istako, da pored "Ikee", značaj švedskog ulaganja u Srbiju, posebno u oblasti prerade otpadnih voda.

Foto: Južna Srbija

Srpskom zetu je ovo drugi boravak u Nišu od njegovog dolaska u Srbiju 2016. godine.

Pre stupanja na dužnost kao ambasador Švedske u Srbiji i Crnoj Gori, bio je na poziciji Generalnog direktora Saveta baltičkih država CBSS Stalnog međunarodnog sekretarijata sa sedištem u Stokholmu od 1. septembra 2010. godine.  

Kao karijerni diplomata Ministarstva spoljnih poslova Švedske došao je na tu poziciju sa mesta  Zamenika šefa misije Ambasade Švedske u Nemačkoj. 

Gospodin Lundin je odbranio svoj master iz pravnih nauka pri Univerzitetu u Stokholmu 1996. godine. Prethodno je studirao na Univerzitetu u Upsali, gde je diplomirao iz oblasti slovenskih jezika, istočnoevropskih studija i ekonomije.

Foto: Južna Srbija

"Srbija je na začelju Evrope jer se u celoj zemlji prečišćava samo 5 do 10 odsto otpadnih voda. Želimo da upravo iz Niša uz pomoć  Švedske  promenimo ovaj trend i pokušamo da rešimo veoma bitan komunalni, ali i ekološki problem", istako je danas gradonačelnik Bulatović.

Foto: Južna Srbija

Komentara: 0


#   Južna Srbija region   ambasador   Darko Bulatović   Švedska   Rajan er   Jan Lundin   Milica Lundin   Anđela Bratić
@DarkoBulatovic_ @Ryanair @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima