Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Agencija za razvoj Leskovca poklonila „pežo“ jer nema para za registraciju

Bookmark and Share

03.09.2011. Autor : Milica Ivanović

Agencija za ekonomski i lokalni razvoj, formirana s ciljem da bude nosilac razvojnih i investicionih projekata u Leskovcu, toliko je finansijski oslabila da je bila primorana da službeni automobil „pežo 307“ prepusti lokalnoj samoupravi jer nema novca za održavanje i registraciju.

Agencija za razvoj Leskovca poklonila „pežo“ jer nema para za registraciju

LESKOVAC -Račun Agencije sa 43 zaposlena je više od godinu dana blokiran, pa su ukinute brojne beneficije

Račun ove agencije sa 43 zaposlena je, naime, više od godinu dana blokiran, pa su, između ostalog, ukinuti i službeni telefoni. Zbog takvog stanja, tvrdi se, ne trpi razvoj grada i ne manjkaju ivesticije.

 

Agencija za razvoj počela je da radi u martu prošle godine, a formirana je od ostataka rasformiranog Fonda za razvoj Leskovca, dela Fonda za poljoprivredu i još nekoliko ugašenih gradskih službi. Najproblematičnije je to što je nasledila i milionska dugovanja Fonda za razvoj, koja nije u stanju da vrati.

- Problem je vezan za izgradnju treće faze autobuske stanice, odnosno izgradnju objekta s lokalima, gde se Fond za razvoj javlja kao nosilac investicije. Bivše vlasti su započele i nisu dovršile zgradu, a buduće lokale prodale, pa sada kupci tuže naslednika Fonda za povraćaj novca i izgubljenu dobit. Mi smo obezbedili novac za završetak objekta, ali se ispostavilo da je on u međuvremenu propao i da je neophodna temeljna sanacija pre nego se nastavi gradnja - objašnjava gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.

 

Direktor Agencije Bratislav Cvetković je ogorčen što je problem s lokalima prebačen na pleća te institucije.

 

Automobil i dalje voze službenici Agencije

Direktor Agencije Bratislav Cvetković kaže da odluka o ustupanju „pežoa“ 307“, prozvedenog 2002. godine, nije morala da ide na Gradsko veće i da se od toga „pravi senzacija“.

- To je moglo da se uradi običnim potpisom, kao što smo ranije ustupili „pežo 607“, iz istih razloga - zbog nemogućnosti održavanja. Ali ovaj „pežo“ ćemo i dalje koristi mi iz Direkcije - naglašava Cvetković.

- Mi zaista nemamo nikakve veze s tim investicijama i grad bi trebalo konačno da problem prebaci na onoga ko koristi autobusku stanicu i ko će ubirati novac od buduće komercijalne zgrade - kaže Cvetković, i dodaje da to nije jedini problem Agencije. - Skupština grada je donela odluku da naš budžet za ovu godinu iznosi 95,5 miliona dinara, a sve što smo videli od tog novca je onaj deo za plate zaposlenih i to se neredovno uplaćuje - dodaje Cvetković, koji ne zna da kaže za koji iznos je račun blokiran jer Agencija nema ni par stotina dinara da podnese zahtev za informaciju Agenciji za prinudne naplate u Kragujevcu.

 

I pored teške finansijske situacije, blokirana Agencija nije prepreka za nove investicije i razvoj grada, tvrde i gradonačelnik i Cvetković, mada stvar posmatraju iz različitih uglova.

- Sve investicije i svi problemi stave se na sto gradonačelnika. Rešavaju se po sistemu ključ u ruke, pa grad ne trpi zbog stanja u Agenciji, što se može videti i po brojnim investicijama na terenu - tvrdi Kocić.

S druge strane, Cveković dodaje da je Agencija gotovo sto odsto uključena u sve razvojne i investicione projekte i programe.

- U 99 odsto projekata smo uključeni na neki način u privredne projekte, ali pred investitorom ne možemo da se pojavimo kao agencija, već preko grada ulazimo na mala vrata kao saradnici na projektu - obrazlaže direktor Agencije za lokalni i ekonomski razvoj.

 

Komentara: 0


#   Gradsko veće   Slobodan Kocić     agencija   investicije   Bratislav Cvetković   Fond za razvoj   Skupština grada
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima