Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aleksinac: Žedni pored jezera

rssBookmark and Share

Aleksinac 28.08.2012. Autor : RTS

Meštani Aleksinačkog sela Bovan, nadomak istoimenog jezera, od aprila nemaju vodu. Razlog za to su, kažu, neizmirena dugovanja za utrošenu električnu energiju za pumpu u seoskom vodovodu. Oni „Elektrodistribuciji“ duguju nešto više od 3,5 miliona dinara.

Aleksinac: Žedni pored jezera

Zbog neizmirenog dugovanja za utrošenu električnu energiju za pumpu u seoskom vodovodu, meštani sela Bovan kod Aleksinca od aprila nemaju vodu.

Vukoje Mijailović, koji u štali ima petnestak grla krupne stoke, svakoga dana tri puta dnevno poji stoku vodom iz bunara.

„Stoka popije mnogo vode, plus to je voda iz bunara, nepročšćena i zagađena voda, pa se javila i bolest u kravama“, kaže Vukoje.

Svakog trećeg dana meštani imaju vodu po sat vremena dok se ne isprazni rezervoar koji sami svakodnevno pune. Do mnogih domaćinstava na brdu ta voda i ne stiže.

„Snalazimo se tako što dva puta dnevno dolazimo na reku i točimo u buriće. Ujutru i večeras moram opet da dođem, jer krava na 40 stepeni popije oko osamdeset litara vode“, priča meštanin Miroslav.

Za devet godina, koliko selo ima vodovod, meštani su račun za struju platili samo jednom, i to nedavno, svega 60.000 dinara. Dug iznosi 3,5 miliona.

Predsednik mesne zajednice Bratislav Miletić kaže da su meštani obavešteni, putem predutuženja koliki je taj dug. Međutim, kako kaže, polovina je samo delimično platila dug, a niko, kako kaže, nije platio ceo dug.

„Polovina meštana nije dala ni dinara, tako da trenutno nismo u mogućnosti da drastično smanjimo taj dug“, kaže Miletić.

U „Elektrodistribuciji“ kažu da imaju veliki problem sa naplatom u seoskim vodovodima, ali da su spremni na sklapanje sporazuma.

Miroljub Jovanović, rukovodilac sektora za naplatu utrošene električne energije, kaže da su spremni na dogovor, ako meštani uplate 200.000 dinara i počnu da plaćaju fakturu i dug u ratama.

Račun po domaćinstvu iznosi 350 dinara mesečno, a ako postignu dogovor sa EPS-om, kako kažu, uz taj iznos plaćaće i dug od 1.000 dinara mesečno, narednih pet godina.

Komentara: 0


#   Aleksinac   Bovansko jezero   Bovan   voda   Elektrodistribucija   Miroljub Jovanović   mesne zajednice
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima