Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Blago poboljšanje situacije - masovna vakcinacija jedino rešenje za okončanje pandemije

Bookmark and Share

20.04.2021. RTS, Južna Srbija Info

U Srbiji je do sada koronavirus potvrđen kod 664.972 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 6.026 osoba. Na bolničkom lečenju se nalazi 6.701 pacijent, od kojih je 217 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Ilustracija
Ilustracija

Prema poslednjem preseku, bitku sa kovidom izgubilo je 35 ljudi, a zaražene su još 2.604 osobe. Na bolničkom lečenju se nalazi 6.701 pacijent, od kojih je 217 na respiratoru.

Preminula je i beba rođena sa koronavirusom.

Beba stara devet dana, zaražena koronavirusom, koja je u veoma teškom stanju prebačena iz Kliničkog centra Kragujevac u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, nažalost je preminula, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. 

Epidemijska situacija je bolja nego pre deset dana, ali i dalje imamo nepovoljnu epidemijsku situaciju u zemlji jer su nam bolnice i dalje pune, a sa druge strane imamo i veliki broj novozaraženih, naveo je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Dodao je da je trenutno vakcinacija apsolutno najznačajnija specifična mera koja direktno utiče na tok ove epidemije.

"Moramo da povećamo obuhvat vakcinacijom, a ljudi treba da shvate da je to jedini izlaz - biraš virus ili vakcinu, a vakcina pokazuje da apsolutno deluje i nema tu između ništa i ako previše razmišljaš odabraćeš virus i pogrešićeš", rekao je Kon.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge rekao je za RTS da je Srbija vakcinu prihvatila kao proizvod koji spasava život.

Direktor SZO za Evropu je naglasio da vakcine spasavaju živote i da treba iskoristiti što imamo nekoliko vakcina.

"Vakcine deluju i protiv postojećih mutacija. Posebno u smislu što smanjuju smrtnost, hospitalizaciju i teške slučajeve bolesti, ali moramo razviti istraživanje i svakog dana sve više učimo", istakao je Kluge.

Istakao je da je veoma zabrinut za mentalne posledice koje bi pandemija mogla da ostavi, naročito na mlade, kao i da je zahvalan na prilici da se vakciniše u Beogradu, ali da to nije učinio pošto ne bi bilo u redu prema njegovim kolegama u Danskoj. 


#   vakcinacija   Koronavirus   Predrag Kon   kovid vakcina
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima