Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Božićni običaji u Vranju, prženi vrapčići

rssBookmark and Share

Vranje 07.01.2017. Južna Srbija Info

Vranjski božićni običaji i verovanja su vezani za običaje gradskog i seoskog stanovništva u periodu pre i posle oslobođenja Vranjskog kraja od Otomanskog carstva. Većina tih običaja se vremenom menjala i gubila, a neki od njih su opstali i do danas. Praktikovali su ih svi slojevi društva, bez obzira na veroispovest i etničku pripadnost.

Ilustracija
Ilustracija

Postojali su niz običaja u starome Vranju, kako kod Srba, tako i kod Cincara, Vlaha i Grka. Pred Božić, kuća se prala, brisala, čistila, a posuđe (naročito bakarno) se je obavezno pralo. Održavanje Božićnog posta, koji je trajao pet nedelja, bio je obavezan za sve slojeve socjalne pripadnosti i uzrasta pripadnika pravoslavne veroispovesti.

Ritualno pričešćenje, na sam Božić, vršilo se sa osušenim vrapcima, koji su se za te svrhe lovili i sušili zakačeni za lance na kućnom ognjištu ili na mrazu..

Upravo sa njima se počinje takozvani mrs posle Božićnog posta, a veruje se da će oni koji ih jedu biti laki i hitri kao vrapci. Ovaj običaj neguje se u Prištini, ali i u planinskom selu Poljanica, kod Vranja…

Deca u ovim mestima znaju da se bliži Božić, jer ih nekoliko dana pre praznika roditelji šalju da hvataju vrapce. To čine sa tikvama, u kojima stavljaju pšenicu kako bi namamili ptice.

Nakon što ih uhvate, vrapci se suše na jakom mrazu, a onda se ujutru na Božić, isprže na masti i jedu uz reči:

–  Da ste laki, kao vrapci da letite, kad slušate starije, niko da vas ne stigne.

Na sam dan Božića, po kućama su paljene sveće i kandila, a uz to kuće su i kađene tamnjanom. Ujutru na Božić, kumovi odlaze u posetu kod svojih „kumašina“ i pritom donose na dar pomarandže.

Na Božić je kućna kapija širom otvorena. Obavezno je da neki član iz svakog domaćinstva ujutru na Božić hodočasti u crkvu, gde prisustvuje crkvenoj službi i uzima naforu za svoju porodicu da bi je podelio na povratku iz crkve. Nakon povratka iz crkve, hodočasnika ukućani ljube, a ako je u pitanju starija osoba, ljube mu takođe i ruku.

Pre ručka, na dan Božića, pred kućnom ikonom se čita molitva. Za Božić se spremaju jaka i mrsna jela i svi članovi porodice moraju da okuse nešto od svakog spremljenog jela.

Osim posete posete između kumova, na dan Božića nisu običaj međusobne posete. Međutim, posete se čine drugog dana Božića. Tokom posete, cipele se izuvaju prilikom ulaska u gostinske odaje. Žene u grupama idu u posete rođacima i znancima. Gostima se služi piće, meze i slatkiši. Ukoliko su gosti posedali stavivši ruke na kolenima, to je bio znak da se neće mnogo zadržavati u poseti

Komentara: 1


#   Vranje   Božić   običaji   etnologija
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    vranjanac, 08.01.2017.:
    U Vranju vrapci, u Beogradu macke i kucici!


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima