Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brnabić: Niš postaje putno i energetsko čvorište Evrope

rssBookmark and Share

Niš 26.06.2021. Južna Srbija Info

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, tokom posete Nišavskom okrugu, da je sve što je do sada urađeno u Nišu tek mali deo onoga što će biti učinjeno, ocenivši da ovaj grad polako postaje svojevrsno putno, železničko i energetsko čvorište ovog dela Evrope.

Brnabić: Niš postaje putno i energetsko čvorište Evrope

Brnabić je istakla da će za Niš, koji je na Koridoru 10, biti izuzetno i to što verovatno krajem septembra sa predstavnicima EU u Merošini krećemo da gradimo auto-put prema Prokuplju i Kuršumliji, potom ka Prištini, Tirani i Draču.

Prema njenim rečima, Niš će biti potpuno drugačiji kada se završi Moravski koridor, spajanje Koridora 10 i 11, kao i „Auto-put mira“, uz napomenu da do kraja prvog kvartala naredne godine kreće i kompletna modernizacija pruge Niš–Dimitrovgrad i gasovod do Bugarske, preko Niša.

Tu je, kako je predočila, i najveći projekat EU koji je predsednik Republike Aleksandar Vučić dogovorio u Briselu – kompletna rekonstrukcija železničkog Koridora 10 od Niša do granice sa Severnom Makedonijom.

Premijerka je podsetila na to da ćemo za ovaj projekat dobiti bespovratna sredstva od EU između 600 i 700 miliona evra, a ceo projekat vredan je 1,8 milijardi evra.

Sve navedeno, uključujući i činjenicu da će Niš postati raskršće svih puteva, železnice, a ima i aerodrom, učiniće ga stvarno drugačijim gradom.

Predsednica Vlade je navela da je posetu Nišavskom okrugu iskoristila da sagleda šta od projekata treba dodatno uraditi i šta kasni, a odnosi se na stvari i saglasnosti na koje lokalne samouprave čekaju od Republičke direkcije ili drugih institucija.

Zato je važno da se obilazi Srbija, da smo na terenu i zapisujemo šta sve treba po prioritetima da uradimo, ponovila je ona i dodala da će razmotriti sve na šta su joj gradonačelnica Niša i predsednik Opštine Niška Banja skrenuli pažnju, uključujući i izlaz na aut-put.

Ipak, kako je ocenila, treba znati da nije realno da odmah uradimo sve regionalne i lokalne puteve, i to paralelno sa svim auto-putevima i prugama koje gradimo.

Predsednica Vlade je, tokom obilaska Nišavskog okruga, izrazila zadovoljstvo što se banjski turizam u Srbiji konačno budi, objasnivši da tome doprinosi razvoj Niške banje, otvaranje projekta Kulište, kao i završetak starog kupatila koje je kulturni spomenik.

Brnabić je ukazala na to da projekat Kulište kasni, zbog čega Republička direkcija za imovinu treba da reaguje kako bi se otvorio taj važan projekat vredan 40 miliona dinara, i navela da joj je upravo zbog toga što želi da sagleda situaciju na terenu važno što je juče i danas u Nišavskom okrugu.

Premijerka, koja je obišla Aleksinac, Merošinu, Ražanj i Doljevac, poručila je da joj je važan obilazak svih opština kako bi videla šta kasni od putne, obrazovne i turističke infrastrukture, da vidi šta treba da se radi i da se odmah rešavaju problemi.

U skladu sa tim, ona je dodala da je juče nakon posete Aleksincu pozvan direktor JP „Putevi Srbije“, pa će izgradnja puta planirana za 15. jun početi naredne nedelje.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što u Nišku banju dolazi sve više privatih investitora koji ulažu u hotele, što, kako je ocenila, znači da će Niška banja biti sve lepša, da će dolaziti sve više ljudi i da će život onih koji tu žive biti kvalitetniji i lepši.

Predsednica Vlade je naglasila da nadležni moraju da završe i staro kupatilo koje, pored turističke vrednosti, ima i kulturnu – predstavlja kulturni spomenik.

Banjski turizam se konačno ponovo budu, imamo sve više banja. Konkurencija između njih sve je jača što će nas terati da se takmičimo, da se bolje staramo, što više ulažemo i borimo za što više turista, ne samo iz Srbije, već i iz inostranstva, podvukla je ona.

Prema njenim rečima, u trci će biti i Vranjska Banja, tako da se tim pre mora više i brže ulagati u Nišku Banju.

Projekat Kulište u Niškoj banji, lečilištu otkrivenom još u doba starog Rima, podrazumeva izgradnju vodopada na steni, ispod kojeg će biti sistem otvorenih bazena sa termalnom vodom.

Komentara: 0


#   Niš   turizam   Dragana Sotirovski   Niška Banja   Vlada Republike Srbije   energetika   Ana Brnabić   infrastruktura
#GradonacelnicaN @Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima