Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li će stranačko nadmudrivanje stvoriti kolaps u Nišu i uvesti 11 direktora u VD stanje?

rssBookmark and Share

Niš 01.10.2017. Z.S. Južna Srbija Info

Još uvek je neizvesno da li će se na sednici Skupštine grada Niša zakaznoj za sredu 4. oktobra, glasati o predlogu za izbor 10 direktora javnih preduzeća, jer su u materijalu koji su odbornici dobili na dnevom redu neke druge tačke, iako dosadašnjim rukovodiocima ističe mandat sutra, 2. oktobra.

Neizvestan izbor direktora u sredu 4. oktobra? Foto: Južna Srbija
Neizvestan izbor direktora u sredu 4. oktobra? Foto: Južna Srbija

Da je sve išlo kako treba, Gradsko veće bi na osnovu odluke Komisije za izbor direktora već "odabralo" jednog od tri kandidata sa najvećim brojem bodova i iznelo svoj predlog Odboru za imenovanja, a potom odbornicima na glasanje. 

Da li će ceo proces vremenski uspeti da se okonča, za sada se ne zna, i ukoliko se 4. okotobra ne bude glasalao o izboru novih direktora javnih preduzeća u Nišu, postoji opravdana bojazan da bi takav postupak akutuelne direktore uveo u vd stanje.

O ovakvoj (ne)mogućnosti se po gradsko-političkim kuloarima već duže vreme govori i da upravo takva situacija odgovara jednoj od dve suprotstavljene struje u Srpskoj naprednoj stranci, jer nije nikakava tajna da u najbrojnijoj političkoj organizaciji u Nišu, postoje dve frakcije i da svaka od njih ima svoje viđenje i svoje kandidate za direktore javnih preduzeća.

Prošlog petka, zamenik gradonačelnika Miloš Banđur rekao je da Gradsko veće razmatra kandidate i da je rad otežan zbog velikog broja pritužbi, ali je i izrazio nadu, da će se konačan predlog ipak naći na dnevnom redu sednice Skupštine grada 4. oktobra?!

Moguć kolaps niških preduzeća

Ko pokušava da kalkuliše i time dovodi ceo grad u mogući kolaps, jer ako direktori kojima sutra ističe mandat, prihvate jednom od tumačenja zakona, da nakon toga ne smeju ništa da potpisuju, posledice mogu biti nesagledive po funkcionisanje grada i građana.

Na koji način bi u takvoj situaciji funkcionisalo javno preduzeće u kome nema ko da potpisuje popravke, plaćanja, projekte, u kome nema uslova za izgradnju i održavanje infrastrukture, kontrole, izveštaja?

Jedna od mogućnosti je da odbornici SG dobiju dopunu dnevnog reda u roku od 24 sata, ili da na samom početku rada, usvoje dopunu po toj tački.

Da li će lokalna samouprava ispoštovati Zakon o javnim preduzećima i u sredu konačno okončati, sada već "komičnu" situaciju sa izborm direktora, ili će pronaći neki svoj "lex specialis", niškoj javnosti ostaje samo da sačeka.

"Direktotri" ipak pozvani na sednicu?

Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, tokom popodneva kadndidati za direktore niških javnih preduzeća, pozvani su na sednicu SG Niša zakazanu za 4. oktobar?

O kojim se kandidatima tačno radi, za sada nismo uspeli da saznamo.

Komentara: 0


#   Niš   SNS   javna preduzeća   Gradsko veće     Miloš Banđur   lokalna samouprava   Skupština grada Niša   24 sata   Odbor za imenovanje   Komisija za izbor direktora   Lex specialis
@sns_srbija @Milos_Bandjur @


 


[ Dodaj komentar ]