Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Delegacija Grada Niša u Norveškoj

rssBookmark and Share

Niš 12.04.2019. Južna Srbija Info

Delegacija Grada Niša boravila je prethodnih dana u Rognanu u Norveškoj, na poziv čelnika lokalne samouprave opštine Saltdal, sa kojom Niš neguje bratskim veze još od početka osamdesetih godina prošlog veka.

Delegacija Grada Niša u Norveškoj

Delegaciju koja je posetila ovu malu opštinu na krajnjem severu Evrope činili su gradska većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić, direktor Kancelarije za mlade Steva Živković i članovi plesnog kluba Boom 018 iz Niša, koji su predstavljali naš grad i zemlju na Festivalu plesa, koji se tradicionalno, početkom proleća, održava u Rognanu.

Prema rečima Tijane Đorđević Ilić radi se o nastavku saradnje dva grada pobratima, a ujedno je bila i uzvratna poseta, s obzirom da je delegacija Saltdala prošlog leta boravila u Nišu, a njihov lokalni muzički sastav nastupio na Nišvilu.

Tokom trodnevnog boravka u Rognanu, ljubazni i gostoljubivi domaćini gostima iz Niša, predstavili su prirodne lepote ovog dela Norveške, daleko iznad polarnog kruga, a poseban utisak, kako kaže većnica Ilić, ostavila je poseta memorijalnom parku i spomen groblju srpskih interniraca.

Naime, tokom Drugog Svetskog rata, Nemački okupatori, upravo u okolini Saltdala organizovali su radne koncentracione logore za ratne zarobljenike sa prostora tadašnje Jugoslavije i SSSR.

U zarobljeništvu na severu Norveške, u to vreme, našlo se nekoliko hiljada vojnika sa naših prostora, a na žalost 1800 njih nije uspelo da preživi glad, zimu, mučenje i iscrpljujući rad na, po zlu i surovosti nacista, čuvenom Krvavom putu.

To je, uostalom i bio povod za povezivanje dva grada koji će, što je potvrđeno i ovom posetom, prijateljstvo nastaviti da neguju u ubuduće.

Komentara: 0


#   Niš   Norveška   Ana Đorđević   Stevan Živković   Tijana Đorđević
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima