Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Deponija ugrožava izvor vode za piće

rssBookmark and Share

Babušnica 01.07.2014. RTS

Erozija zemljišta izazvana dugotrajnom kišom, koja u babušničkom selu Gorčincima pada gotovo dva meseca, aktivirala je zatrpanu divlju deponiju. U opasnosti su izvori i seoski bunari.

Deponija ugrožava izvor vode za piće

Zatrpana deponija skliznula je do izvora pijaće vode, kojeg koriste meštani Gorčinca. U blizini je i dvadesetak bunara, pa su meštani u strahu da može doći do zaraze.

"Kažu da voda nije ispravna za piće. Mi drugu vodu nemamo. Gradska voda io na je neispravna. Nemamo nigde ništa, znači pijemo zaraznu vodu", kaže Dara Milenković.

"Sad ova velika količina smeća pritiska samo izvorište i kanale koji dovode vodu, tako da je promenila tok vode. Voda je sada otišla negde na stranu", kaže Slavoljub Milošević.

"Obaveštena je komunalna inspekcija, komunalac koji je zadužen za tu deponiju, obavešten je i predsednik opštine i još uvek se ne preduzima ništa", kaže predsednik Mesne zajednice Gorčinci Sveta Slavković.

1 deponija Gorcinci 2 nn.jpg

U opštini Babušnica znaju za ovaj problem, ali kako kažu bilo je prioritetnijih stvari, koje su morale biti sanirane.

"Prvo jedna od opomena samim meštanima je da ne prave više divlje deponije. Ja se nadam da ćemo krajem ove ili početkom naredne nedelje očistiti kompletnu divlju deponiju i sprečiti da se ne zagadi seoska česma na tom području", kaže predsednik opštine Babušnica Saša Stamenković. 

Inače, opština Babušnica generalno ima problem sa pijaćom vodom, više od mesec dana, zbog zamućenja izvorišta u Ljuberađi. Flaširana voda se dostavlja svim domaćinstvima, a prema informacijama iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, očekuje se da voda iz gradskog vodovoda za nekoliko dana bude odobrena za upotrebu.

Komentara: 0


#   voda   deponija   Babušnica   predsednik opštine       Gorčinci   Saša Stamenković   Ljuberađa   komunalna inspekcija   Opština Babušnica   mesne zajednice
@


 


[ Dodaj komentar ]