Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dijaspora hoće da leti do Niša

rssBookmark and Share

18.08.2014. RTS

Predstavnici organizacija i udruženja Srba u Americi, Evropi i Australiji ukazali su u razgovoru sa gradskim čelnicima Niša na potrebu uspostavljanja vazdušnog saobraćaja sa niškog aerodroma.

Dijaspora hoće da leti do Niša

Predstavnici organizacija i udruženja Srba u Americi, Evropi i Australiji sastali su se 15. avgusta sa gradskim čelnicima Niša. Tom prilikom su ukazali na potrebu uspostavljanja vazdušnog saobraćaja sa niškog aerodroma.

Dubravka Maksimović, koja 20 godina živi u Australiji, posebno je potencirala potrebu uspostavljanja vazdušnog saobraćaja sa niškog aerodroma, jer veliki broj Srba iz dijaspore dolazi u južne krajeve Srbije, a mogućnost dolaska avionom do Niša znatno bi olakšao putovanje, jer ne bi morali da koriste letove za Beograd, Skoplje ili Sofiju, rekla je ona novinarima.

Ona je posebno pohvalila rad Kancelarije za dijsporu u Nišu otvorene pre godinu dana i rekla da radi veoma efikasno.

"Ranije smo od pet nedelja odmora, tri provodili u Policijskoj upravi radi regulaisanja svojih dokumenata, sada su te procedure jednostavnije i mi smo pošteđeni tog stresa", kazala je Maksimovićeva koja je članica udruženja "Spas".

Predstavnica Kancelarije za dijasporu Tamara Ćirić rekla je da bi ovakvi susreti trebalo u Nišu da prerastu u tradicionalne,a gradonačelnik NIša Zoran Perišić je ocenio da je "dijaspora neiskorišćeni potencijal", da bi mnogi rado investirali, ali i da se našim ljudima u inostranstvu mora pokazati da smo se i mi u Srbiji promenili.

Očuvanje našeg jezika, kulture i identiteta je naš osnovni zadatak, poručio je Ljubiša Simić koji živi u Nemačkoj, dok se Ruža Mijović koja dolazi iz iste zemlje založila za unapređenje veza među predstavnici dijaspore sa domovinom.

Vlasnik i glavna i odgovorna urednica "Ogledala srpskog" iz Čikaga Slavica Petrović predstavila je taj list koji čita oko 150.000 ljudi iz Srbije na američkom kontinentu i koji je osnovan pre 12 godina, i upoznala ih sa aktivnostima Muzeja "Sveti sava" iz Čikaga.

Komentara: 0


#   Zoran Perišić   aerodrom   Sveti Sava   Er Srbija   dijaspora
@ProfdrPerisic @airserbia @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima