Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Direktor Toplane: Grejemo Niš skoro besplatno!?

rssBookmark and Share

Niš 20.01.2016. Beta

Dugovi korisnika daljinskog grejanja u Nišu već duže vreme variraju između 1,2 milijarde dinara i 1,5 milijardi dinara, što za Toplanu znači da je besplatno grejala grad godinu dana, izjavio je danas direktor tog preduzeća Slobodan Maksimović, piše Beta.

Slobodan Maksimović, Foto: K. Kamenov, RAS Srbija
Slobodan Maksimović, Foto: K. Kamenov, RAS Srbija

Maksimović je kazao da godišnji troškovi 31.000 korisnika daljinskog grejanja u Nišu iznose između 1,2 milijarde dinara i 1,5 milijardi dinara.

“Račune za grejanje ne plaća deset odsto korisnika. Neplatiše uglavnom nisu ekonomski ugrožene porodice. Oni koji imaju mala primanja redovno plaćaju račune, a najredovnije platiše su penzioneri”, kazao je Maksimović.

Kako je naveo, protiv svih dužnika podnete su tužbe, ali bez sudskih presuda zaostali računi ne mogu da se naplate.

“Vlasnike privatnih kuća koji ne plaćaju isključujemo sa mreže, ali je problem što ne možemo da isključimo neplatiše u stambenim zgradama. Da bi ih isključili morali bismo da uđemo u stan, a to ne možemo da učinimo bez saglasnosti vlasnika”, kazao je Maksimović.

Dodao je da je u nekim zemljama ovaj problem rešen tako što je Toplanama dozvoljeno da zbog dugova pojedinih vlasnika stanova isključe čitavu zgradu.

Maksimović je kazao da su od početka grejne sezone Toplani stigla 553 zahteva za privremeno isključenje sa sistema daljinskog grejanja, 118 zahteva za trajno isključenje i tri zahteva za raskid ugovora.

“U poslednje vreme zahteve za isključenje i privremenu obustavu grejanja preda nedeljno četiri do pet korisnika”, rekao je Makismović.

Prema njegovim rečima, od kako je jesenas korisnicima daljinskog grejanja omogućeno da biraju između naplate grejanja po utrošku toplotne energije i po kvadraturi stana, 488 vlasnika pojedinačnih stanova zatražilo je vraćanje naplate grejanja po kvadratu.

Komentara: 1


#   Niš   isključenje   Gradska toplana JKP   Slobodan Maksimović   potrošači   potrošnja   daljinsko grejanje   dugovanje   ugrožene porodice
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Milan, 27.01.2016.:
    Ma jel sam trazio da me grejete?


[ Dodaj komentar ]