Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

GRAĐANI BESNI ZBOG VELIKIH RAČUNA ZA GREJANjE: Nišlije plaćaju loš remont kotlova

rssBookmark and Share

Niš 29.01.2016. V.Torović, Blic Online

Više od 10.000 Nišlija koji su priključeni na Toplanu „Jug“ ogorčeno je, jer su im računi veći za 50 odsto pošto su im radijatori topli i noću.

Kotlovi ne smeju da se gase pa građani trpe vrućinu koju dodatno plaćaju, Foto: K.Kamenov RAS Srbija
Kotlovi ne smeju da se gase pa građani trpe vrućinu koju dodatno plaćaju, Foto: K.Kamenov RAS Srbija

Od početka grejne sezone zbog straha od havarije kotlovi u ovoj toplani se ne gase bez obzira na spoljnu temperaturu. Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković (SNS) zatražio je da se utvrdi da li je bilo propusta u remontovanju kotlova i ko je za to kriv, jer je ta investicija vredna 1,2 miliona evra.

- Neshvatljivo je da nas greju i noću i od vrućine ne možemo da spavamo samo zato što su loše remontovali kotlove. Nismo krivi za to, ali grešku mi plaćamo. Svakog meseca nam stižu za 50 odsto veći računi, jer su nam isporučili više grejanja. Umesto da plaćam 7.000, moj mesečni račun je 10.000 dinara. Moram da platim da mi se dug ne bi nagomilao - ljutito priča Mileva Mitić.

Slavković kaže da će insistirati da veštačenje o propustima urade nadležne institucije, Mašinski fakultet iz Niša ili Beograda.

- Nećemo dozvoliti da Toplana formira komisiju koja će utvrđivati propuste. Ne mogu pravnici da daju sud o tome, nego stručnjaci, pre svega mašinski inženjeri. Tražimo da se utvrdi kakve su reference izvođača i podizvođača koje je izabralo Ministarstvo za energetiku. Da li ugrađeni materijali imaju potrebne ateste? Da li varioci koji su radili na zavarivanju imaju neophodne ateste? Da li je izvršen tehnički prijem i primopredaja remontovanih kotlova? Sve je to neophodno da bi se utvrdila odgovornost za lošu rekonstrukciju kotlova - naglašava zamenik gradonačelnika.

Saša Kostić iz udruženja predsednika skupštine stanara smatra da je nedopustivo da Nišlije skupo plaćaju greške nadležnih u toplani.

- Pre početka grejne sezone nisu probali nove kotlove u Toplani „ Jug“ pa je došlo do havarije kad su pustili grejanje. Kotlovi su loše zavareni. Posle toga više nisu smeli da ih gase, tako da rade 24 časa. Zbog toga trećina korisnika daljinskog grejanja u Nišu dobija uvećane račune za 50 odsto. Tražimo da se kazni krivac za trošenje novca Nišlija - kaže Kostić.

Direktor Toplane Slobodan Maksimović (SNS), međutim, tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da je Ministarstvo za energetiku uradilo sve potrebne nadzore.
 

Komentara: 0


#   Niš   Gradska toplana JKP   Ljubivoje Slavković   računi   havarija   Slobodan Maksimović   daljinsko grejanje   kotlovi   toplana Jug   Mašinski fakultet   uvećanje   Udruženje skupština stanara   Saša Kostić
@


 


[ Dodaj komentar ]