Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Donja Toponica i Donja Trnava

rssBookmark and Share

Donja Toponica 26.02.2015.

Da li je ovo priča sasvim nesvojstvena „našem mentalitetu“ ili ona zapravo pokazuje našu pravu prirodu. Nije važno. Važno je da se dva susedna sela ne svađaju, nego rade složno.

Donja Toponica i Donja Trnava

I kao što u matematici minus i minus daju plus, tako u slučaju Donje Trnave i Donje Toponice dva „donje“ daju – „gornje“. Tojest – više, bolje.

Saradnja i zajedništvo koja je ostvarena između Donje Trnave i Donje Toponice, u blizini Niša zbilja su impresivni. Takođe, iznenađuje sadržaj, broj i obim aktivnosti koji se odvija u ova dva mala – sa svega oko 650 stanovnika ukupno – sela. Ta saradnja ima i zvaničnu formu, jer su se povezali i saveti dva sela da zajedno promovišu i prošire svoje aktivnosti.

Glavnu ulogu u tome ima udruženje „Grupa Kobra“, nastalo 2007. godine, iz nekadašnjeg istoimenog karate kluba. „Spiritus movens“, pokretački duh, svih zbivanja je predsednik „Kobri“, Milan Stojiljković koji je okupio pedesetak što članova što volontera.

Do sada je realizovano dvadesetak projekata iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanje tradicije i kulture, te omladinskog aktivizma. Među najznačajnije poduhvate spada svakako rekonstrukcija i adaptacija (2009, uz podršku Balkanskog fonda za lokalne inicijative i učešće svih meštana) gotovo propalog Doma kulture u centru Donje Toponice. Sada je to Kulturni centar ne samo za meštane ovog sela, već i više okolnih, pa čak i za one iz grada. Dom sada raspolaže salom za sportove (stoni tenis, stoni fudbal, pikado, folklor) baštenskim šahom (ispred zgrade), prvom seoskom bibliotekom sa oko hiljadu knjiga, omladinskim klubom, salom za projekcije…

Na mestu divlje deponije u Donjoj Toponici, za nekoliko meseci, dobrovoljnim radom mladih i uz pomoć seoskih preduzeća, 2008. godine je nastao park za decu, nazvan „Park dobre nade“. Ova inicijativa je nagrađena od strane Ministarstva za omladinu i sport kao najbolja volonterska akcija te godine u Srbiji.

Pored priredbi svoje dečije folklorne sekcije, „Grupa Kobra“ se trudi da bar jednom mesečno upriliči neki zanimljivo kulturno-zabavni događaj. Tako je, na primer, organizovala „Červišijadu“, takmičenje domaćica u pripremanju tradicionalog jela červiša, zatim „Zimski festival” gde meštani izlažu ručne radove i proizvode tradicionalnih zanata, te kulturne manifestacije na kojima se svake godine dodeljuju nagrade za „najmeštane” i mnoge druge.

Duh saradnje iz ovih sela širi se i izvan granica Srbije. U Donjoj Toponici se od 2012. godine održava volonterski kamp na koji dolaze mladi iz svih delova sveta.

http://www.selouspelo.rs/donja-toponica-i-donja-trnava/

Komentara: 0


#   Donja Toponica   Kobra (org)   selo   Donja Trnava   Milan Stojiljković   stoni tenis
@GrupaKobra @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}