Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kad Korejka peva „Niška Banja, topla voda”

rssBookmark and Share

Donja Toponica 01.08.2014. Politika

Sedamnaestoro mladih iz 12 zemalja u Donjoj Toponici pomaže meštanima i upoznaje se sa srpskim običajima

Volonteri u Donjoj Toponici
Volonteri u Donjoj Toponici

Pune dve sedmice u selu Donja Toponica kod Niša, mnogo manje poznatom u našoj zemlji od susedne Gornje Toponice u kojoj je skoro jedan vek smeštena Specijalna psihijatrijska bolnica u Srbiji, održava se zanimljiv kamp mladih volontera. Sedamnaestoro njih iz čak 12 zemalja učestvuje na manifestaciji „Leto u Toponici” i svakodnevno se druži sa meštanima. Mladi iz „celog sveta” kažu da je za njih boravak u Srbiji i ovom selu pored Niša više od doživljaja. Subin Li iz Južne Koreje ne skida osmeh s lica i kaže:

– Naučila sam da igram srpsko kolo i da pevam i igram na muziku kompozicije „Niša Banja, topla voda”. Snimila sam na kompakt-disku ovu i druge narodne pesme i kompozicije koje ću poneti u svoju domovinu. Volonterke iz Rusije, među kojima je i Prolina Prozakova, koja već drugi put dolazi u ovo niško selo, na večeri druženja sa meštanima Donje Toponice predstavili su svadbene običaje i folklor moskovske regije, Tatarstana i oblasti u kojoj žive Kozaci. A njihov kolega iz Italije potrudio se da svima ponudi specijalitete čuvene italijanske kuhinje. Volonter iz Španije prikazao je kratak film o svojoj zemlji, a onda je tako dobro predstavio španski flamenko i igru „čokolita” da su svi mladi iz publike skočili na noge i pridružili mu se u nastupu. Igrali su se i grčki sirtaki, tradicionalni estonski ples, ali i uz francuske šansone ili taktove škotske muzike. Predstavnik Austrije na ovoj manifestaciji prikazao je stari običaj iz svoje zemlje – tradicionalno isterivanje zime i doček proleća... Amir Kuli, iz Velike Britanije, koji nije prvi put u Donjoj Toponici, trudio sa da na svakom  koraku pokaže koliko je napredovao u učenju srpskog jezika, stalno ponavljajući „da je Srbija jedna od najlepših zemalja, a da su Srbi najbolji ljudi na svetu”. Sa kolegom iz Grčke, koji ga je pratio na gitari, Kuli je potom otpevao legendarni „Jestrdej” Bitlsa.

– Meni je Srbija nešto najlepše što mi se dogodilo u životu – rekao je Amir Kuli.

Najmlađe u Donjoj Toponici najviše je oduševila čokolada koju im je podelio Aleksije Markou iz Švajcarske, a volontere koji borave u selu domaća srpska kuhinja, prava gibanica i srpska pita sa sirom i zeljem, kao i ajvar ili pekmez od šljiva iz zaliha njihovih domaćina od prošle godine. Ipak, vožnja na traktoru i u traktorskoj prikolici, nisu krili, za sve je bio doživljaj za pamćenje…

Članovi grupe „Kobra”, koja je uz pomoć Volonterskog saveza Srbije i mladih istraživača organizator ovog kampa, tvrde da su svi volonteri presrećni. Većina volontera zna dosta dobro da se sporazumeva sa meštanima na srpskom jeziku, kaže Milan Stojiljković iz „Kobre”, i dodaje da su u prvih desetak dana volonteri učesnici kampa „Leto u Toponici” najpre uredili veliki plato ispred seoskog doma kulture, gde su zasadili travu i cveće, ali i napravili letnjikovac i sredili prostor gde je juče, 31. jula, upaljena baklja u čast volonterizma. U međuvremenu obišli su Svrljig i okolinu, kupali se na bazenu u Popšici, niškom selu u podnožju Svrljiških planina.

U Donjoj Toponici volonteri, učesnici kampa, ostaju do nedelje 3. avgusta. Pripremajući se za odlazak i rastanak od svojih domaćina, svi su rekli da će se vratiti u Srbiju.

T. Todorović

Komentara: 0


#   volonteri   Donja Toponica   Kobra (org)   Milan Stojiljković   srpsko kolo
@GrupaKobra @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}