Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Država i dalje drži 67 procenta kapitala RT Vranje

rssBookmark and Share

Vranje 08.09.2015. NTV

U RT Vranje juče je iz agencije za privatizaciju stigla potpuno neočekivana vest da besplatne akcije koje su dobili novinari ne sadrže 100 odsto vrednosti televizije, kako je ranije najavljivano iz Ministarstva kulture i informisanja, već samo 33 procenta.

Država i dalje drži 67 procenta kapitala RT Vranje

67 procenata i dalje je u vlasništvu države, pa se sada se čeka odgovor agencije šta će sa time biti.

Na sajtu UNS-a danas je osvanuo politikin tekst pod nazivom Kako je država prevarila novinare u Vranju, a u kojem se kazze da je Agencija za privatizaciju izigrala medijsku reformu i zaposlene u Radio-televiziji Vranje.

Većinski udeo u vlasništvu ove RTV nakon privatizacije, tako je , ponovo dobila država. Naime, zaposlenima u ovoj medijskoj kući Agencija za privatizaciju raspodelila je kroz besplatne akcije samo 33 odsto vlasništva, dok je 67 procenta ostalo u vlasništvu Akcionarskog fonda.

U Uredbi o prenosu kapitala stoji da će sav kapital biti prenet zaposlenima. Na pitanje UNS-a zašto je zaposlenima prenesena samo trećina kapitala, iz Agencije zaprivatizaciju nije stigao odgovor.

VD direktora RTV Vranje Ninoslav Smiljković ističe da su ovakvim načinom prenosa udela zaposleni obmanuti, jer je i tumačenje nadležnih u Ministarstvu kulture i informisanja bilo da se zaposlenima bez naknade prenosi sav kapital.

Nemoguće je da nakon sprovedenog postupka privatizacije država ponovo bude vlasnik medija. To je obmana. Verujemo da je ovo namešteno da bi neko kupio ostatak udela u vlasništvu”, kaže Smiljković. Zaposleni se pitaju „Da li je ovo još jedan od načina da RTV Vranje, umesto da pripadne zaposlenima, kupi neki tajkun poput Radoice koji već ima osam TV stanica.

Inače, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Nino Brajović, istakao je da su novinari prevareni, a Predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić rekao je da je „Agencija za privatizaciju, izigrala celu medijsku reformu u Srbiji i da bio bi skandal ako tako ostane.”

"A mi sa Niške televizije dodajemo da je skandal da tako govore oni koji su godinama podržavali pogubne medijske zakone, za koje je svako, kome je javni interes iznad licnog, morao da zna da će uništiti srpsku medijsku scenu." komentarišu kolege NTV.

Komentara: 0


#   Vranje   privatizacija   mediji   RTV Vranje   Agencija za privatizaciju   Petar Jeremić   Nino Brajović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima