Južna Srbija Info

Državna manifestacija u čast Gvozdenog puka

rssBookmark and Share

Kuršumlija 04.10.2017. Južna Srbija Info

Polaganjem venaca na spomenik Gvozdenom puku u selu Igrište kod Kuršumlije, obeležena je 105-a godišnjica formiranja Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo”, po junaštvu nazvanog Gvozdeni puk.

Državna manifestacija u čast Gvozdenog puka

Vence na spomenik položili su predstavnici Vojske Srbije, Udruženja Gvozdeni puk iz Igrišta, Opštine Kuršumlija i boračkih organizacija iz Toplice.

Evocirajući uspomene na ratni put Gvozdenog puka istaknuto je da su njeni pripadnici učestvovali u tri rata, dva balkanska i Prvom svetskom ratu.

- Nakon opšte mobilizacije, koja je sprovedena 3.oktobra 1912.godine u Prokuplju, u stroju se našlo 4.744 mladića starosti od 21 do 31 godine.Tri petine sastava Drugog pešadijskog puka činili su Topličani i Kosaničani, a po jednu petinu Jablaničani i Zaplanci, rečeno je na svečanosti i istaknuto da su nakon samo 20 dana vojnici puka učestvovali u poznatoj Kumanovskoj bici.

Najvišim srpskim odlikovanjem, ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima,  odlikovano je 255 oficira, podoficira i vojnika. Zastava Gvozdenog puka je bila najodlikovanija zastava srpske vojske i nikada nije pala u ruke neprijatelja.

Komandant 3. brigade Kopnene vojske Srbije pukovnik Predrag Grbić rekao je da pripadnici ove brigade neguju tradicije Gvozdenog puka čiji su pripadnici u borbama svojim junaštvom pokazali kako se brani i čuva sloboda svoje zemlje.

Predsednik Skupštine udruženja Gvozdeni puk iz Igrišta Radosav Petrović naglasio je da su 17 meštana bili vojnici ovog slavnog puka, od kojih su 14 dali svoje živote za slobodu Srbije.

- Naredne godine, kada se bude obeležavala stogodišnjica od završetka Velikog rata, u selu će biti otvorenea spomen soba gde će biti izložene fotografije i dokumenta o šestogodišnjem borbenom putu pripadnika Gvozdenog puka, izjavio je Petrović. 

Komentara: 0


#   Kuršumlija   prvi svetski rat   manifestacija   Igrište   Gvozdeni puk   fotografije   Vojska Srbije   Radosav Petrović   Predrag Grbić   Spomen soba
@


 


[ Dodaj komentar ]