Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Junaci konačno dobili obeležje: U Igrištu otkriven spomenik Gvozdenom puku

rssBookmark and Share

Kuršumlija 02.10.2016. Milen Đorđević

Oni su nosili junaštvo u srcu a njihovi potomci ponos u duši. Sto godina nakon što su stekli besmrtnu slavu, “Gvozdeni ljudi”, kako ih je nazvao jedan pesnik, dobili su dostojno obeležje za večno pamćenje, jedino u Srbiji.

Foto: Topličke vesti
Foto: Topličke vesti

Juče je u selu Igrištu otkriven spomenik Drugom pešadijskom puku 1. poziva “Knjaz Mihajlo”, koji je u ratovima od 1912. do 1918. godine stekao besmrtnu slavu a od ostalih jedinica srpske vojske dobio počasni naziv-Gvozdeni puk. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, opštine Kuršumlija i ostalih opština Topličkog okruga, javni radnici Toplice, meštani Igrišta i veliki broj gostiju.

Spomenik su otkrili predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i jedan od inicijatora podizanja spomenika Rade Petrović, biznismen iz Beograda, rođeni Igrištanin.

Suncem obasjano malo selo Igrište, u kome živi jedva dvadesetak duša, danas je ponosno prigrlilo svoje goste. Sa mesta gde je podignut spomenik puca pogled na sve strane- ka Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kajmakčalanu… gde je 17 momaka vodilo teške borbe za slobodu svoje zemlje. Od njih 17, vratila su se samo trojica. Nije bilo kuće na kojoj nije bio postavljen crni barjak. Baš to je bila ideja vodilja da se u ovom selu podigne neko obeležje. Prvo su Igrištani na ovom mestu zasadili 17 omorika. Kasnije su razmišljali da podignu dostojan spomenik ali su na kraju odlučili da podignu spomenik celom Gvozdenom puku, pod čijom zastavom su njihovi preci ratovali.

Foto: Topličke vesti

Pozdravljajući okupljene u ime načelnika Gemeralštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića komandant 3. brigade Kopnene vojske, koja baštini tradiciju Gvozdenog puka, brigadni general Mile Jelić je u svom govoru posebno pozdravio baš Radeta Petrovića i Životu Jevremovića, koji su bili inicijatori ideje da se podigne spomenik i koji su izneli najveći teret na svojim plećima da se ta ideja realizuje.

Ceremonija je obavljena baš kako i priliči ovakvom činu.

O borbenom putu Gvozdenog puka govorio je viši kustos Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja istoričar Petko Marjanović, koji je podsetio koje je sve borbe vodila i kakva su sve odlikovanja njeni pripadnici dobili za svoja junaštva.

- 255 oficira, podoficira i vojnika ovog puka odlikovano je najvišim srpskim ratnim odlikovanjem - Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima, a 35 njih dva puta su odlikovani ovim odlikovanjem-kazao je Marjanović.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić je kazao da se danas nalazimo na mestu gde ćemo od sada svake godine obeležavati sećanje na junake Gvozdenog puka.

- Današnji dan je dokaz da ih nismo zaboravili a ovaj veličanstveni spomenik pripada svim junacima tog doba-kazao je vidić i dodao da najveću zahvalnost za podizanje spomenika dugujemo Odboru iz sela Igrišta.

Života Jevremović je u ime Udruženja Gvozdeni puk-Igrište predsedniku opštine simbolično predao ključ spomen parka gde se nalazi spomenik pojasnivši da je ovo udruženje formirano samo da se podigne spomenik i da se gasi jer je svoj zadatak obavilo i da brigu o njemu treba da preuzme opština. Predsednik Vidić se zahvalio i kazao da će ključ predati sledećem predsedniku opštine.

Nakon otkrivanja spomenika sveštenici su služili pomen poginulim junacima Gvozdenog puka, a nakon toga razna udruženja i potomci položili su cveće. Kao završni čin ceremonije iz ruku sedamnaestoro dece poletelo je 17 golubova u znak sećanja na 17 ratnika Gvozdenog puka iz Igrišta.


#   Kuršumlija   Radoljub Vidić   spomenik   predsednik opštine   Igrište   Gvozdeni puk   Petko Marjanović   Milosav Simović   Mile Jelić   Komanda kopnene vojske Srbije   Toplički ustanak   Života Jevremović   Vojska Srbije   Rade Petrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima