Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Mačkovcu obeležena 101. godišnjica Topličkog ustanka

rssBookmark and Share

Kuršumlija 01.03.2018. Južna Srbija Info

Juče je polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Topličkog ustanka u selu Mačkovac obeležena 101. godišnjica početka Topličkog ustanka.

U Mačkovcu obeležena 101. godišnjica Topličkog ustanka

Vence na spomenik položili su: predsednik Opštine Kuršumlija -Radoljub Vidić sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Udruženja SUBNOR iz Kuršumlije, Turističke organizacije Kuršumlija, delegacija Udruženja Gvozdeni puk iz Igrišta i druga boračka udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Predsednik Vidić, ovom prilikom rekao je da je Kuršumlija uvek davala najveće heroje i zato odaje počast svim borcima Topličkog ustanka.

Predsednik Vidić istakao je i da je to bio jedini ustanak tokom Prvog svetskog rata, nije ga bilo u mnogo jačim državama koje su bile pod okupacijom. Desio se u malenoj Srbiji, u Kuršumliji, iako su imali pred sobom najjaču vojnu silu tog doba.

„Danas, ovde pred vama, dragi junački narode srpske Toplice, želim da se zahvalim na svemu što ste dali u Prvom, ali i u Drugom svetskom ratu. Kuršumlija je uvek davala najveće heroje i zato se poklanjam Vašim žrtvama ovde u selu Mačkovac gde su odigrane najteže bitke za slobodu srpskog naroda i opstanka Kuršumlije u kojoj danas obeležavamo 101. godinu od početka Topličkog ustanka,“ rekao je predsednik Radoljub Vidić.

Nakon polaganja venaca, stihove posvećene Topličkom ustanku govorili su nagrađeni učesnici literarnog konkursa na zadate teme:

I ovaj kamen zemlje Srbije…
Sloboda nema cenu
Toplica nesalomljivi štit naše otadžbine

Stihove posvećene Kosti Vojinoviću govorio je Života Jevremović

Komentara: 0


#   Kuršumlija   Toplica reka   Radoljub Vidić   predsednik opštine   Gvozdeni puk   Toplički ustanak   Života Jevremović   Vojska Srbije   Mačkovac
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima