Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

EU uslovljava zatvaranje rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu

rssBookmark and Share

13.12.2016. Tanjug, Južna Srbija Info

EU zahteva od Srbije da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako želi da postane njena članica, tvrdi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, piše Tanjug.

Foto: Belami
Foto: Belami

Brisel taj centar, kako kaže, smatra špijunskim gnezdom i pretnjom po bezbednost.

- A to što je tokom njegovog postojanja očišćeno od mina više od četiri miliona kvadratnih metara i deminirano oko 1.500 mina i ostalih eksplozivnih naprava, to što je taj centar pružao pomoć u gašenju požara na jugu Evrope, uključujući zemlje EU, o tome radije ćute - rekao je Lavrov. 

Šef ruske diplomatije, koji boravi u poseti Beogradu, kaže da Brisel traži od Srbije da zatvori taj centar ako hoće u EU. 

- I uopšte traži od Srbije da se ponaša onako kako se ponaša rukovodilac Crne Gore koji je naprosto prekršio sve svoje obaveze, svoja obećanja, izdao Rusiju, iako mu Rusija nije učinila ništa loše - rekao je Lavrov i dodao: 

"Ako EU hoće na taj način da stiče prijatelje, onda se to zove družiti se protiv nekog, iako smo mi oduvek smatrali da se treba družiti s nekim. Tako postupamo i sa našim balkanskim susedima."

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije da status Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu nije bila tema razgovora sa njegovim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i rekao da su navodi da je to špijunski centar "gluposti". 

On je za RTS istakao da će premijer Srbije Aleksandar Vučić imati dovoljno vremena da o tome razgovara sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom, te najavio da će Vučić najverovatnije 21. decembra biti u poseti Moskvi.

Komentara: 1


#   Ivica Dačić   Aleksandar Vučić
@DacicIvica @avucic @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    zoki, 13.12.2016.:
    Humanitarnom centru dati sve privilegije koje ste dali vasim prijateljima a nasim neprijateljima.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima