Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gotovo izvesno da državne mature 2022. neće biti

rssBookmark and Share

27.01.2021. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je gotovo izvesno da neće biti državne mature 2022. godine.

Gotovo izvesno da državne mature 2022. neće biti

Branko Ružić je najavio da se planira da se drugo pilotiranje odloži za početak nove školske 2021/2022. godine, umesto u maju, kada je prvobitno najavljeno.

"Državna matura je jedan krupan reformski korak koji je potrebno pripremiti ne na brzoplet, već na jedna temeljan, sistematičan način, jer je u pitanju između 60.000 i 64.000 svršenih srednjoškolaca, u svakoj generaciji", rekao je Ružić za Tanjug.

Ružić, koji je prisustvovao obeležavanju slave Sveti Sava u školi "Svetozar Marković", zahvalio je partnerima iz EU koji i sa stručnog i sa finansijskog aspekta učestvuju u projektu državne mature.

U školama dovoljno nastavnika, bez većih problema

U Srbiji ima dovoljno prosvetnih radnika koji mogu da obrazovni proces sprovedu na najbolji mogući način, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić, ističući da, uz delimičnu prenapregnutost, tokom epidemije nije bilo velikih problema u školskom sistemu i da ih neće ni biti.

Ružić je u izjavi za Tanjug naveo da odluka Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa da se stariji razredi prebace na onlajn nastavu nije bila jednostavna, te da su i roditelji i nastavnici sve vreme komunicirali sa resornim ministarstvom.

"Mislim da smo u 99 odsto slučajeva imali dobru dvosmernu komunikaciju i da su oni koji su relevantni da donesu takve odluke, među kojima su i roditelji, učestvovali u tome. Sada je, rekao bih, lagodnija situacija nego u periodu do Nove godine", rekao je Ružić na pitanje o primedbama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije na izvođenje nastave tokom epidemije koronavirusa.

Komentara: 0


#   škole   srednjoškolci   Branko Ružić   Ministarstvo prosvete   velika matura   državna matura
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima