Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hoće li biti zatvoren Srpsko - ruski humanitarni centar u Nišu?

rssBookmark and Share

06.05.2017. RTS, JUžna Srbija Info

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će naredne sedmice pokrenuti inicijativu za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Foto: RSHC
Foto: RSHC

Dačić kaže da zapadne zemlje imaju primedbe u vezi sa statusom centra, iako su same mnogo više dobile sporazumima sa Srbijom. To pitanje se mora rešiti, ili bi centar mogao da bude ugašen.

Pet godina postojanja i isto toliko bez obećanog – da se srpsko-ruskom centru u Nišu dodele olakšice, privilegije i imuniteti. Ivica Dačić ponovo pokreće pitanje na koje su se dve vlade obavezale još pri osnivanju.

“Ja ću postaviti pitanje premijeru Vučiću, da mi da odgovor: zašto mi ne usvojimo, ne ratifikujemo sporazum sa ruskim ministarstvom o privilegijama i imunitetu koje taj humanitarni centar u Nišu ima? Zato što neke zapadne zemlje to ne daju”, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

O tome što Dačić priznaje dosada se samo spekulisalo. Prvi put 2014. godine, kada se Vladimir Putin iz Beograda vratio bez potpisanog sporazuma koji bi ruskom osoblju u Nišu garantovao poseban status. Tada su iz Vlade demantovali navode da je pripremljen dokument povučen pod pritiskom Angele Merkel. Priznanje da pritisaka ipak ima, kažu poznavaoci, nije slučajno.

Komentara: 1


#   EU   Ivica Dačić   Rusija   Vladimir Putin   RSHC Ruski humanitarni centar
@DacicIvica @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    kontras, 06.05.2017.:
    Sramota je sto sa humanitarnim centom nije vec sve podpisano.Jadno je sto ovoj vlasti vaznije misljenje nato alijanse i one Merkel nego prijatelji.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima