Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jedan dan u Umetničkoj školi - bez kulture se ne može (VIDEO)

rssBookmark and Share

Niš 18.09.2019. A. Miletić, Južna Srbija Info

Umetnička škola u Nišu postoji već 71 godinu i umetnošću boji i oslikava svoj grad, a od samog osnivanja zauzima značajno mesto na kulturnoj mapi Niša i Srbije

Foto: Luka Ranđelović
Foto: Luka Ranđelović

Ekipa redakcije Južne Srbije Info i AM Info pres-a, bila je gost Umetničke školu u Nišu, i upoznala se sa radom i planovima te jedinstvene ustanove

Škola je još davne 1948. godine započela rad sa dvadeset dvoje učenika i samo nekoliko profesora u jednoj prilično neuslovnoj prostoriji. Za prethodnih sedam decenija škola je napredovala i širila svoje vidike, pa tako danas Umetnička škola u Nišu ima 310 učenika, 59 profesora, mnogo bolje uslove za rad i četiri odseka, tehničar dizajna grafike, tehničar dizajna tekstila, likovni tehničar i tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda. 

Kako i dolikuje razgovor je počeo sa našom ljubaznom "domaćicom", direktorkom Anom Nikolić..

Recite nam nešto više o ovoj jedistvenoj obrazovnoj ustanovi?

U našoj školi postoji četiri obrazovna profila, slikarski odsek, odsek dizajna grafike, tekstilni dizajn i odsek dizajna enterijera i industrijskih proizvoda.

Nakon završetka Umetničke škole, za šta se učenici dalje opredeljuju ?

Dobar deo naših učenika se opredeljuje za Akademiju, većina njih upisuje slikarski odsek, ili upisuju grafički dizaj, arhikteturu, modni dizajn,a takođe upisuju i humanističke predmete. Umetniča škola daje jedan širi prostor iz oblasti opšte kulture i javnog informisanja, srešćete ih u različitim oblastima koje se bave kulturom, umetnička škola se trudi da im da jedan široki prostor u daljem obrazovanju i radu.

Specifičnost u Vašoj školi je to što se nastava za neke predmete odbija u grupama. Zašto je to tako?

Neophodno je da u grupama bude što manji broj učenika kako bi rad bio što efikasniji, jedan od razloga zašto se naša nastava odvija u malim grupama jeste da bi se usmerila pažnja podjednako i na rad sa pojedincima što olakšava njihov rad, uspeh kao i korekturu koji profesori vrše i to jeste tendencija našeg obrazovnog programa kako bi se individualizovala nastava smatram da je umetnička škola jedan od dobrih primera.

Ono što nas razlikuje od ostalih škola je to da se nastave zasiva na praksi , dobar deo zadataka naši učenici obavljaju isključivo praktično.

U vašoj školi postoji sekcija "Večernji akt", recite nam nešto više o tome?

To je jedna novina osmišljena kao saradnja između profesora i đaka koja se oslanja na potrebe đaka i njihova interesovanja, to je takođe i jedan vid pomoći za lakši upis učenika za fakultete, kako bi što više iskoristili vreme radeći na živom modelu, a nisu u mogućnosti da to rade tokom redovne nastave, to je nešto što iziskuje i neke dodatne finansijske troškove zbog toga to mi radimo unutar škole, kako bi našim učenicima olakšali upis na fakultet.

Bliži se i Dan škole, na koji način ćete to obeležiti?

Tradicionalno se svake godine u školi pripremi adekvatan program, mi u školi imamo dramsku sekciju, koja svake godine pripremi neku predstavu za taj dan, a takođe na Dan škole se dodeljuju priznanja za učenike koji postignu određeni razultat. 

Neke od naših učenica su dobile i ove godine nagrade za svoje radove,

Odsek dizajna grafike edukuje i osposobljava učenike za rad na zadacima grafičkog dizajna u sferi marketinga i propagande, u oblastima primenjene grafike, grafičkih tehnologija, plakata, pisma i opreme knjige.

Odsek dizajna tekstila usavršava smisao za vrednosti dizajna tekstila, razvija kreativnost i individualnost učenika, pruža znanja iz oblasti mode, unikatno slikanog, tkanog i štampanog tekstila.

Učenici koji upišu slikarski odsek stiču opštu likovnu kulturu i praktična znanja za obavljanje različitih poslova iz oblasti likovnih delatnosti, kao što su tehnike zidnog slikarstva, tehnike konzerviranja oštećenih umetničkih dela, tradicionalne i moderne grafičke tehnike štampe, računarska grafika i multimediji.

Odsek za dizajn enterijera i industrijskih proizvoda pruža teorijska ali i obavezna praktična znanja iz oblasti funkcionalnog i estetskog uređenja prostora i oblikovanja industrijskih proizvoda sa tehnološkim procesom njegove izrade kao jedne celine.

Zbog čega ljudi "mešaju" umetničku i muzičku školu?

Mi smo blisko vezani na oblasti koje se oslanjaju jedna na drugu, takođe nam je prostor u kome se nalazimo manje više povezan, mi ćemo raditi u budućem peridou na vizuelnom indentitetu naše škole, kako bi ljudi, a i javnost razlikovala škole, to nam nije jedini prioritet kako bi naša škola bila vidljiva trudimo se da našu školu učinimo prepoznatljivom i po samom radu i uspesima naših đaka koje postignu zajedno sa profesorima tokom godine.

VIDEO

 

 

video...

Komentara: 0


#   Niš   Ana Nikolić   Umetnička škola
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima