Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako se zaštititi od plaćanja zastarelih dugova?

rssBookmark and Share

16.09.2015. Belami portal

Sve veći broj Nišlija negoduje na dolazak službenika javno-komunalnih preduzeća na kućnu adresu uz zahtev za potpis dokumenta koja se tiču naplate zaostalih dugovanja za pružene usluge.

Kako se zaštititi od plaćanja zastarelih dugova?

Zbunjeni, neuki, uplašeni pred informacijom da ukoliko ponuđeni dokument ne potpišu sledi popis imovine i postupanje privatnih izvršitelja, potpišu ono što im se nudi. Tek kad se priberu i pročitaju šta su potpisali, shvate da je reč o dugovima koji su zastareli i koji se bez njihovog priznanja ne bi mogli ni naplatiti.

-Pre petnaestak dana na vrata su mi pozvonili radnici jednog komunalnog preduzeća i tražili da vlasnik stana stavi potpis kojim priznaje dug za komunalnu uslugu, a da kasnije dođe kod njih i dogovori se kako će dug platiti, spominjući i dogovor o ratama. Sticajem okolnosti sam podstanar, pa moj potpis valjda ništa ne bi značio,ali mi je komšinica sprat iznad rekla da je ona nešto potpisala, jer nije u prilici da sve obaveze izmiruje na vreme.Tek kada smo sele i pročitale o čemu se radi, ispostavilo se da je priznala dug koji datira od pre dve i po godine. Malo sam se raspitivala i objašnjeno mi je da je svojim priznanjem zastarelog duga, praktično, omogućila da preduzeće i preko privatnog izvršitelja može da naplati svoja potraživanja, mada su ona faktički zastarela, priča Nišlijka Verica Milić sa Panteleja.

- I kome sad da se žali,ko će nju da štiti i ima li uopšte mogućnosti da nekome dokaže da je svoj potpis, praktično, stavila na prevaru i uz pretnju izvršiteljima,ogorčeno komentariše Milićeva.

Kada se desi ovakva situacija, ipak, ima spasa. Bar se stiče takav utisak iz odgovora koji je redakcija Narodnih dobila od zaštitnika građana, Marine Mitić.

Na pitanje kako da se ponašamo u takvim situacijama,da li da odbiju potpisivanje, imamo li pravo da se pre potpisivanja sa nekim konsultujemo, ona kaže:

- Svakako bi trebalo da potpišu i primaju ono što im se dostavlja,ali pre svega toga moraju biti ažurniji u promeni adrese na kojoj stanuju u ličnoj karti. Sa svoje strane, potrebno je da učine sve da omoguće izvršiteljima koji postupaju u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, pa su i ovlašćeni da rade to što rade, da zaključak o dozvoli izvršenja bude dostavljen na pravu adresu. Zašto? Zato što od trentka dostave teče rok za ulaganje pravnog sredstva koji je pet radnih, odnosno sedam kalendarskih dana. Moguće je da se radi i o dugovima koji su zastareli, ali građani to mogu istaći samo pred sudom, ukoliko ulože prigovor, pa postupak prelazi u parnični. U parničnom postupku ističe se prigovor zastarelosti i kada su u pitanju dugovi za komunalne račune. Ovi računi zastarevaju za godinu dana.

Kako kaže Mitić iz dosadašnjeg iskustva, svog, ali i kolega zaštitnika građana iz drugih lokalnih samouprava, pa i pokrainskog ombudsmana, često se dešava da se zaključci o izvršenju privatnih izvršitelja ne dostavljaju na valjan način.

- Tako se građani stavljaju pred svršen čin-uopšte ne prime zaključak zbog promene adrese stanovanja,a pravila su poznata.Ukoliko se dostava ne izvrši iz dva pokušaja,zaključak se ističe na tabli suda koju retko ko čita,a posebno građani, pa se nađu u situaciji da im izvršitelji dolaze direktno na popis stvari. Sve češće se dešava da penzionerima koji nisu primili zaključak zbog promene adrese ili izbegavanjem prijema, skida sa penzionog čeka maksimalno dozvoljen iznos. Zbog pravne nesigurnosti koja je stvorema kod građana, kancelarija zaštitnika građana planira određene aktivnosti kako bi se građanima, ipak, olakšalo, makar i umanjenjem troškova izvršenja. Osim duga i kamate koju moraju da plate, dug se opterećuje i naknadom za izvršitelja i njegovu nagradu, a često i naknadom za rad advokata koga javno-komunalna preduzeća angažuju po nekoj vrsti ugovora.

Komentara: 0


#   Marina Mitić   dug   Komunalna preduzeća   Verica Milić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima