Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ko je kupio „Prvi maj” i poklonio ga „Muri”

rssBookmark and Share

Pirot 22.09.2012. Autor: Al. M.

Milan Knežević: „Kad kupac plati 2,1 milion evra za tri hale, a država mu da 6.750.000, jasno je o čemu se radi” .

Ko je kupio „Prvi maj” i poklonio ga „Muri”

 

Englesko-slovenačka kompanija „AHA grupa”, u čijem sastavu je i slovenačka „Mura”, kupila je pre desetak dana tri proizvodne hale Industrije odeće „Prvi maj” u Pirotu za 2,1 milion evra. Za pogone trikotaže i maloprodaju nije bilo kupca. Milan Knežević, vlasnik modne kuće ,,Modus” i potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, u svom pismu našem listu tvrdi da je, zapravo, u ovom slučaju – „Srbija kupila ’Prvi maj’, da bi ga potom poklonila ’Muri’”.

Naime, u vreme potpisivanja kupoprodajnog ugovora u tri prodate hale ,,Prvog maja” radilo je 1.350, od ukupno 1.500 zaposlenih u ovoj kompaniji. Mojca Lukančič, suvlasnica „AHA Mura”, izjavila je da će do kraja ove godine biti zaposleno 1.100 tekstilaca i da će posao biti ponuđen prvo već zaposlenim proizvodnim radnicima.

Knežević primećuje da će ,,Mura”, u stvari, za svakog „novozaposlenog”, koji je inače u radnom odnosu, od naše države dobiti po 5.000 evra. „Radnici će, kao statisti, odglumiti da su otpušteni, kako bi ’Mura’ mogla ponovo da ih zaposli”, kaže Knežević. Tako će „Mura” dobiti ukupno 6.750.000 evra, izvodi dalje računicu Knežević. Kad kupac plati 2,1 milion evra za tri hale, ostaje mu 4.650.000 evra, što znači da je država kupila „Prvi maj” i poklonila ga „Muri”.

„Da zlo bude veće, ovu kupoprodajnu farsu je platila polumrtva tekstilna industrija Srbije. Svojim parama iz državnog budžeta finansirala je konkurenciju”, zaključuje Knežević. On napominje i da je „Prvi maj” najveći i ugledni evropski proizvođač poluteške i teške konfekcije, sa trajno obezbeđenim poslom. „Da mu sektor trgovine, trikotaža i režija nisu zagorčavale poslovanje, bio bi najbolja fabrika u Srbiji. Sve što nije dobro u ’Prvom maju’ država će rešavati o našem trošku parama iz budžeta, a ’Muri’ samo podsticaji i profitni deo firme. Strašno i ponižavajuće”, rekao je Knežević za naš list.

U komentaru Ministarstva finansija i privrede na takve ocene Milana Kneževića ističe se da je na javnom nadmetanju za kupovinu prodajne celine „Pogon konfekcija” u septembru ove godine „AHA Mura” bila jedini ponuđač. Kupila ga je za 2,1 milion evra. Uz obavezu da zaposli 1.328 radnika, pri čemu prednost u zapošljavanju imaju radnici koji su u momentu potpisivanja kupoprodajnog ugovora bili zaposleni u toj prodajnoj celini. Na ovaj konkurs mogli su da se jave svi zainteresovani investitori pod istim uslovima, napominju iz Ministarstva i dodaju da „AHA Mura” u Pirotu planira ukupno ulaganje od 11 miliona evra – za kupovinu dela nepokretne imovine „Prvog maja”, ulaganje u rekonstrukciju objekata, instalacija i nabavku nove proizvodne opreme.

U skladu sa odlukom o dodeli sredstava za podsticaj direktnih investicija, za navedeni projekat je odobreno 6.640.000 evra (5.000 evra po svakom radnom mestu na neodređeno vreme), „za šta su pod istim uslovima, takođe mogli da konkurišu svi zainteresovani investitori”.

Knežević, ističu u Ministarstvu, previđa da će investicioni projekat završiti do kraja 2014, dok se dostizanje pune zaposlenosti očekuje u 2012. godini. Isto tako, prema uslovima iz konkursa, „AHA Mura”, koja danas proizvodi za svetski poznate partnere kao što su „Hugo Bos”, „Eskada”, „Sterslon”, „Glosab”, obavezna je da za ukupan iznos podsticaja dostavi prvoklasnu bankarsku garanciju, čime su obezbeđeni podsticaji koji su im dodeljeni.

Budući da je „AHA Mura” d.o.o. kupila samo deo imovine, „Prvi maj” – Pirot i dalje postoji kao pravno lice i može da završi sve „trajno obezbeđene”poslove.

U Ministarstvu finansija i privrede zaključuju: „Iz navedenog je jasno da je tekst na koji ste nam tražili odgovor i komentar veoma tendenciozan i u značajnoj meri netačan”.

Komentara: 0


#   Pirot   država   AHA Mura   Milan Knežević   Prvi maj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima