Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ko večeras slavi Julijansku, Staru, Pravoslavnu - "Srpsku novu godinu"

rssBookmark and Share

Niš 13.01.2020. Južna Srbija Info

Julijanska Nova godina, najčešće kod Srba, srpska Nova godina, a kod ostalih Stara Nova godina ili Pravoslavna nova godina, je praznik koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po julijanskom kalendaru.

Ko večeras slavi Julijansku, Staru, Pravoslavnu - "Srpsku novu godinu"

Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske...

Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji...

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).

Po narodnim občajima za novu godinu Srbi su se skuljali i igrali narodne igre.

Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje srpskih tradicija i u početku novogodišnja skupljanja su bila potajna da Osmanlije ne bi doznale, ali kako je vreme prolazilo iz straha sve manje su se održavali tako da je vremenom prestao ovaj običaj.

Nišlije će večeras zabavljati Alen Ademović, rođeni Nišlija. Ademović nastupa od 22.30, a pre njega posetioce će ugrejati "Toca i bend".

Komentara: 0


#   Niš   doček   Srpska nova godina   Alen Ademović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima