Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kuće u šipražju: Zveri gazduju pirotskim selima

rssBookmark and Share

Pirot 10.09.2014. Novosti

Okolina grada gotovo opustela, pa su kuće postale stecišta divljih životinja koje napadaju domaćinstva

Kuće u šipražju: Zveri gazduju pirotskim selima

Poluopustela sela u pirotskom kraju, polako ali sigurno postaju stecišta divljih životinja koje se nastanjuju u napuštenim kućama čiji vlasnici ili njihovi potomci gotovo i ne zalaze u njih. Nekada su se napuštene kuće koristile kao štale, davane pod zakup stočarima kojih je sve manje, pa su dotrajale zgrade postale prava legla kuna koje su se namnožile. Dramatično stanje je u selima kao što su Vranište, Oreovica, Nišor, Pokorvenik, ali i u drugim mestima gde se usred bela dana može videti lisica ili šakal.

- U našem selu niko ne čuva kokoške jer je to jalov posao. Poslednjih godina kune su potamanile sve po kokošinjcima. Bivalo je da za noć pokolju i po nekoliko desetina kokošaka. Zato smo digli ruke od ovog posla, jer je perad od kune jednostavno nemoguće sačuvati. Provuku se i kroz najmanji otvor i naprave lom - priča Mirjana Jovanović iz Vraništa. Identična situacija je i u okolnim selima, gde takođe ima mnogo napuštenih kuća.

U Oreovici, koja je od Pirota udaljena svega devet kilometara, takođe imaju velikih problema sa ovim životinjama, ali i sa lisicama. Jelena Živković, iz ovog mesta, kaže da više nije nikakva retkost da se usred bela dana, kroz centar sela prošeta lisica. Retki starci, nisu mogli da se načude kada je, nasred sela u po bela dana, u tor Vukadina Stanojevića upao vuk i zaklao ovcu, a drugu teško povredio. I ovde su kokošinjci odavno opusteli, a Oreovčani kažu da je gotovo svaka druga kuća napuštena i da tokom noći slušaju jezive krikove prenamnoženih kuna. U susednoj Temskoj vukovi su se takođe odomaćili, o čemu svedoče mnogi stočari koji trpe velike štete.

KUĆE U ŠIPRAŽJU

- IMA kuća u koje godinama niko ne zalazi. Starci su poumirali, a mladi su uglavnom u gradu, i ne mogu da se dogovore oko nasledstva. Od jedne brave nareže se po pet ključeva, ali badava, kad malo ko dolazi. Kuće obrasle u korov i šipražje, idealna su legla za kune, zmije i druge životinje, pa otuda i tolike štete. Nema ljudi, nema ni života, a zveri caruju. Ovih dana je nadomak sela viđen džinovski smuk od najmanje tri metra, koji je po sredini deblji od staklene flaše - objašnjava Ljubomir Kostadinović iz Pokrovenika.

Komentara: 0


#   Pirot   natalitet   selo   životinje   lisica         Pokorvenik   šakal   migracija   Mirjana Jovanović   Ana Jovanović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima