Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Maturanti idu u Bugarsku na besplatne studije

rssBookmark and Share

Bosilegrad 03.06.2015. V.P. Blic, Južna Srbija Info

Zbog besplatnog studiranja, smeštaja i zaposlenja, Bugarska je i ove godine obećana zemlja za većinu maturanata gimnazije u Bosilegradu.

Foto. Blic
Foto. Blic

Imaće stipendije od 55 evra i besplatan dom

Direktor bosilegradske gimnazije Anton Tončev potvrđuje da se od 36 maturanata za studiranje u Bugarskoj anketom izjasnilo 28 srednjoškolaca.
 
Predsednik opštine Vladimir Zaharijev izjavio je da će fakultetski profesori iz Bugarske ovih dana da pripremaju maturante za polaganje prijemnog ispita u Bosilegradu. Još krajem januara zamenik predsednika opštine Bosilegrad Stefan Stojkov odneo je popunjene ankete u Ministarstvo obrazovanja i kulture u Sofiji.

Mada u siromašnom pograničnom kraju građani očekuju da će mladići i devojke sa fakultetskim diplomama da se vrate i zaposle u rodnom kraju, šanse su skoro nikakve. Mladi će posao sigurno da potraže u nekoj od zemalja Evropske unije.
 
- Ogromna većina maturanata je izrazila želju da studiraa medicinu i farmaciju. Za studiranje kod suseda osnovni uslov je da su maturanti bugarske nacionalnosti. Ko želi da studira u susednoj zemlji moraće da položi prijemni ispit iz bugarskog jezika i istorije. Na fakultetima u Sofiji, Perniku, Ćustendilu i drugim univerzitetskim centrima prošle godine je iz Srbije studiralo 120 brucoša bugarske nacionalnosti - rekao je Tončev.
 
Skuplje studiranje u Srbiji
Mnogi Bosilegrađani tvrde da je studiranje u Srbiji znatno skuplje. Fakulteti u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu su udaljeniji od Sofije, Pernika i drugih bugarskih univerzitetskih centara, što znatno poskupljuje troškove studiranja.
 
Većina ljudi u opštini Bosilegrad je bez posla. Razumljivo je što roditelji decu šalju u Bugarsku. Vlada susedne države obezbeđuje maturantima iz Srbije stipendije od 55 evra, besplatno stanovanje u studentskim domovima i posao posle završenih studija.
 
Nadaju se poslu u zemljama Evropske unije

- Lokalna samouprava obezbeđuje besplatan prevoz maturantima koji odlaze da upišu fakultet u Bugarskoj. Opština Bosilegrad nabavlja maturantima udžbenike iz istorije i bugarskog jezika - kaže Vladimir Zaharijev.
 
Maturanti Vladica Dinov, Nataša Stoilkov, Martin Stojanov i Danijela Dimitrov kažu da hoće da studiraju u susednoj zemlji zbog brojnih povoljnosti.
 
- Studiraću farmaciju jer se sa diplomom ovog fakulteta brže dolazi do posla u zemljama Evropske unije. Veliko finansijsko olakšanje za naše roditelje ogleda se u tome što je studentima obezbeđen besplatan smeštaj u domovima - naglašava maturantkinja Nataša Stoilkova.

 


#   stipendije   Bosilegrad   gimnazija   besplatno   besplatan prevoz   Bugarska   predsednik opštine   Vladimir Zaharijev   studiranje   lokalna samouprava   prijemni ispit   bez posla
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima