Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada „Svetislav Milić“ Danilu Đokiću mladom humanitarcu, učeniku Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 06.11.2019. Južna Srbija Info

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić“ – mladima od srca donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti humanitarnih aktivnosti i mirne borbe za ljudska prava dobije Danilo Đokić, mladi humanitarac i učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu.

Nagrada „Svetislav Milić“ Danilu Đokiću mladom humanitarcu, učeniku Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu

Nagrada mu se dodeljuje „za izvanredne rezultate u oblasti humanitarnih aktivnosti i mirne borbe za ljudska prava“.

To je u Gradskoj kući saopštila Marija Rašić, članica komisije za dodelu Nagrada.

Danilo Đokić je rođen 22.5.2001. u Nišu. Osnovu školu završio je u Oblačini, opština Merošina, kao nosilac ,,Vukove diplome,, i učenik generacije. Sada je učenik gimnazije ,,Svetozar Marković,, u Nišu i predsednik Učeničkog parlamenta svoje gimnazije. Još od malena pokazivao je talanat za crtanje. Sa samo šest godina njegov rad je bio zapažen na međunarodnoj  likovnoj smotri u Bugarskoj, u žiriju je bila tadašnja evropska komesarka za zaštitu prava potrošača Meglena Kuneva koja je njegov rad ocenila najvišom ocenom. Do sada je poklonio preko stotinu portreta između ostalih i ambasadoru Rusije Aleksandru Čepurinu, prof. dr Danici Grujičić i mnogim glumcima i umetnicima. Humanitarnim radom je počeo da se bavi sasvim slučajno, kada je njegova drugarica iz škole morala hitno da ode na operaciju vida u Moskvu. Potrebno je bilo da se prikupi veliki novac za to i onda je Danilo došao na ideju da crta i prodaje svoje radove u holu gimnazije i da na taj način prikupi novac. Od tog trenutka mladi Danilo već par godina redovno radi i prikuplja pomoć za ugrožene.

Đokiću će priznanje biti uručeno na Ceremoniji uručenja Nagrada „Svetislav Milić“ u petak, 15. novembra u 12 sati na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Podsetimo, Organizacija „Nađi Raula“ iz Niša i Centar za inovacije „ITKonekt“ iz Beograda ove godine organizuju prvu dodelu nagrada „Svetislav Milić“ - mladima od srca. Nagrada se dodeljuje u šest kategorija i to: nauka i obrazovanje (srednjoškolci, studenti), kultura i umetnost, humanitarni rad i mirna borba za ljudska prava, sport, ali i u dve specijalne kategorije: institucija godine i ličnost godine. 

 

Komentara: 0


#   Niš   Svetozar Marković gimnazija   Nađi Raula projekat   Danilo Đokić   Svetislav Milić nagrada
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima