Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

NEMA LEKA ZA NEPOTIZAM: Posao na klinikama rezervisan za decu lekara

rssBookmark and Share

Niš 30.11.2015. V.Todorović, Blic

U Kliničkom centru u Nišu ustalila se praksa da doktori zapošljavaju svoje ćerke i sinove.
I nije tako samo u Nišu, nego u celoj Srbiji.

Presudne rođačke i druge veze: Klinički centar u Nišu, Foto: K.Kamenov
Presudne rođačke i druge veze: Klinički centar u Nišu, Foto: K.Kamenov

Nisu retki primeri doktora koji su udomili po dvoje dece na različitim klinikama.
Direktorka Očne klinike prof. dr Gordana Zlatanović je na svojoj klinici zaposlila i ćerku i sina. I opet skoro da nikakvih reagovanja - nema. 

- Odavno u Kliničkom centru vlada trend da roditelji zapošljavaju decu na klinikama na kojima i sami rade. Kao po nepisanom pravilu, njihova deca završavaju medicinu i specijaliziraju istu oblast kao mama ili tata. Ipak, slučaj direktorke Zlatanović je redak. Ne sećam se da na nekoj klinici radila maltene cela porodica. Kažu mi kolege sa Očne klinike da je neverovatno smešno kad joj se ćerka i sin obrate sa direktorka - priča nam doktor zaposlen u Kliničkom centru.

Nepotizam i na Medicinskom fakultetu
Doktori ne zapošljavaju svoju decu samo na klinikama, već i na Medicinskom fakultetu, gde rade kao profesori. Uglavnom su asistenti ili docenti na katedrama na kojima predaju i njihovi roditelji.

Nepotizam je mnogo češči u slučaju doktora koji zaposle po jedno dete na klinici.

- Tako je doktorka Jelica Tiodorović zaposlila ćerku Danicu na Klinici za kožne bolesti. I sin Žarka Rankovića, koji je na čelu Infektivne klinike, radi na istoj klinici. I pokojni ginekolog Zoran Pop Trajković primio je ćerku na Ginekološkoj klinici - navodi primere izvor.

On dodaje da je mnogo duža lista doktora koji su zaposlili svoju decu u KC, ali ne na svojim klinikama.

- Plastični hirurg Srbobran Trenkić, koji je bio direktor KC, zaposlio je sina na Klinici za kardiologiju. I hirurg Milan Višnjić je našao uhlebljene za svog sina u Institutu za javno zdravlje - napominje doktor.

Od direktora Kliničkog centra dr Zorana Radovanovića nismo mogli da dobijemo komentar o vrlo raširenom nepotizmu na niškim klinikama jer je na službenom putu u Americi. 

- Nepotizam u Kliničkom centru i drugim zdravstvenim ustanovama, kao i na Medicinskom fakultetu, metastazirao je u toj meri da se bezmalo podrazumeva da do posla pre ostalih dolaze deca i rođaci zdravstvenih radnika, kao i oni koji imaju neku drugu vezu, ličnu ili partijsku, svejedno - kaže koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma Zorica Miladinović.

Ona dodaje da u poslednje vreme ima napora da konkursi budu transprentniji i da na njima pobede najbolji.

- Deo javnosti i dalje sumnja da se i iza takvih zapošljavanja, koja su u formalnom smislu ispravna, krije ta famozna veza. Sumnje se javljaju ne samo zbog toga što je nepotizam kao koruptivna praksa ozbiljno ukorenjen, već i zato što je ljudima posebno važno da li svoj život i zdravlje stavljaju u ruke najboljih ili tatinih i maminih sinova koji su uspeli da obuku beli mantil zbog nepotizma - naglašava koordinatorka LAF-a.

Komentara: 0


#   Niš   zapošljavanje   Klinički centar Niš   deca   Milan Višnjić   Medicinski fakultet   Žarko Ranković   nepotizam   LAF   Zorica Miladinović   kožne bolesti   rođaci   Srbobran Trenkić   Gordana Zlatanović
@


 


[ Dodaj komentar ]