Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Žuti kartoni na Fakultetu sporta

rssBookmark and Share

11.04.2015. V.Novosti, Južna Srbija Info

Pljušte optužbe između dekana Milovana Bratića i njegovog kolege profesora Vladimira Mutavdžića.
Dekan niškog Fakulteta sporta navodno besplatno koristi salu, a profesor prodaje CD

Fakultet sporta, V.Novosti
Fakultet sporta, V.Novosti

U toku sudski postupci protiv troje profesora

Na fakultetu sporta na kom je u toku izbor dekana, za šta se ponovo kandidovao Milovan Bratić, koji je na ovoj funkciji od 2012. godine, pljušte optužbe između dekana i profesora plesa Vladimira Mutavdžića. Mutavdžić je optužio dekana za korupciju i mobing, a ceo slučaj dospeo je do Agencije za borbu protiv korupcije. Dekan Bratić odgovara da je problem nastao kada je Mutavdžiću zabranio da studentima prodaje svoj CD, čija je cena bila od 30 do 50 evra.

AFERE

Ovaj fakultet poznat je i po aferi da je jedan Nišlija polagao ispite dok je boravio u Americi. Vode se krivični postupci protiv troje profesora. - Posle toga studentski parlament je ojačao i redovno ukazuje na neetičko ponašanje profesora. Kao dekan moram da reagujem i štitim ugled ustanove - navodi Bratić i ističe da nije bio dekan u vreme kada se dešavao ovaj skandal.

Priču o korupciji pokrenuo je Mutavdžić. Njegov pretpostavljeni, navodno, nastavio je da vodi džudo klub "Kinezis" i po stupanju na funkciju. Klub koristi salu fakulteta bez nadoknade, a čak šest sportista ovog kluba, po raznim osnovama, zaposleno je na ovoj visokoškolskoj ustanovi gde trenutno studira 1.000 studenata.

- Ukazivao sam i na to da je dekan kao redovni profesor angažovan na dva fakulteta van granica naše zemlje, u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, bez odobrenja Senata - kaže Mutavdžić. - Posle toga, dekan je koristio svaku priliku da me vređa, zbog čega sam i podneo tužbu za mobing, a zatim mi je oduzeo mogućnost da budem predavač i da ispitujem studente. Za sve to posedujem audio-zapise - kaže Mutavdžić.

Sa grupom profesora podneo je prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije i očekuje da se dekanu onemogući da po drugi put bude izabran.

- Za sada se samo ja deklarišem imenom i prezimenom jer su ostali, kada su videli šta se meni desilo, zaplašeni - kaže profesor.

Dekan odgovara da je profesor usamljen i da je on sa samo dva glasa protiv ponovo predložen za dekana. Ukoliko i Savet fakulteta potvrdi odluku Naučno-nastavnog veća, novi mandat počinje od oktobra.

- Mutavdžić je prekršio kodeks profesionalne etike zbog toga što je studentima prodavao svoj CD. Studentski parlament ga je prijavio Etičkom kodeksu Univerziteta, za šta mu je izrečena javna opomena - kaže Bratić i dodaje da se povukao iz rukovodstva džudo-kluba, a da salu koriste i drugi klubovi.

- Što se tiče mog angažovanja u Istočnom Sarajevu, sve je po zakonu. Radim samo 30 odsto i to na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Republike Srpske. U Banjaluci sam gostujući profesor.

Komentara: 0


#   afera   studenti   korupcija   optužbe   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić   Vladimir Mutavdžić   studentski parlament
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima