Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišlije traže ukidanje partijskog zapošljavanja, javnost u radu i građanske kontrolore

rssBookmark and Share

Niš 20.07.2016. N.Marković, V.Novosti

Udruženje predsednika skupština stanara u gradu na Nišavi poslalo zahteve novoj gradskoj vlasti.

Detalj sa lanjskih protesta u gradu na Nišavi / Predsednik Saša Kostić iz UPSS. Foto: V.N.
Detalj sa lanjskih protesta u gradu na Nišavi / Predsednik Saša Kostić iz UPSS. Foto: V.N.

Udruženje predsednika skupština stanara, poznato po organizovanju masovnih protesta Nišlija zbog previsoke cene grejanja, uputilo je novoizabranim lokalnim vlastima dopis u kojem su - kao glavni zahtevi - navedeni prestanak partijskog zapošljavanja, transparentnost u radu ovdašnjih funkcionera i takozvana prazna stolica u svim javnim preduzećima, u ukojoj bi, po njima, trebalo da sede "građanski kontrolori".

Papir sa ovim zahtevima, ali i mnogim drugim pitanjima je upućen na adrese kabineta gradonačelnika, Gradskog veća i lokalne Skupštine.

- Zahtevamo da pripadnici bivše vlasti u budžet vrate novac koji su nezakonito potrošili, a tražimo i sveobuhvatnu reviziju evidencije zapošljavanja, posle čega bi trebalo da se raspišu konkursi za sva radna mesta koja su partije popunjavale svojim poslušnim kadrovima - kaže Saša Kostić, predsednik Udruženja predsednika skupština stanara, navodeći da od nove vlasti u Nišu zahtevaju i da se proveri, pa preispita imovina svih političara, direktora, članova upravnih i nadzornih odbora, te da svi koji su kršili zakon odgovaraju pred nadležnim organima.

U zvaničnom pismu stoji i stav da bi građani trebalo da dobiju potpunu informaciju o svim kreditnim zaduženjima lokalne samouprave, s obzirom na to da su - po ovom osnovu - u dužničkom odnosu sve Nišlijke i sve Nišlije.

- Kako bi grad normalno funkcionisao, a Nišlije uvek znale o čemu se tačno radi, neophodna je i obnova medija: štampanog dnevnika, Radio Niša i lokalne televizije. Potrebno je, takođe, i da u našem gradu budu locirani Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, te Razvojna agencija Srbije, kako bi i mladi koji studiraju u ovom gradu imali šansu da se zaposle u tim institucijama... Na novoj vlasti je da sama odluči hoće li u nama, ali i svim Nišlijama, imati prijatelje ili neprijatelje. Od njihovog odgovora zavisi i to da li ćemo ponovo na ulice - zaključuje Kostić.

"PROTEST "NEZADOVOLjNIH"

Prvog dana minulog vikenda i novoformirano udruženje pod nazivom "Nezadovoljne Nišlije" je održalo protest na centralnom gradskom trgu. Ovim činom su, saznajemo, želeli da Aleksandru Vučiću, mandataru i premijeru tehničke vlade, pošalju poruku kako bi svi građani trebalo da imaju mogućnost za postavljanje pitanja i iznošenje vlastitih problema, a ne da to bude privilegija samo odabranih.

Oko stotinak okupljenih građana, takođe, želelo je da još jednom ukaže i na korupciju u Nišu, nestručnost funkcionera, ali i nezaposlenost, koja ovdašnjem narodu predstavlja najveći problem.

Komentara: 1


#   Niš   javna preduzeća   kontrola   protest   radna mesta   gradska vlast   zahtevi   Udruženje skupština stanara   Saša Kostić   Nezadovoljne Nišlije
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Milena, 20.07.2016.:
    Primitivci, neradnici zamrznuti u doba samoupravljanja, ensposobni da shvate da je nove bitke nemoguće dobiti starim oružjem.
    Protesti su prodata igračka, dok se ne nađe neka nova i dalje će pokušavati da dokažu da je glava tvrđa od zida.


[ Dodaj komentar ]