Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišlijka još sanja mrtvog sina

rssBookmark and Share

13.09.2015.

Nišlijka Vesna Perić već 14 godina vodi bitku da greška lekara bude kažnjena.
Utvrdili su joj pogrešan RH faktor, što je drugu bebu koštalo života

Nišlijka još sanja mrtvog sina

Drugorođeni sin Vesne Perić, specijaliste ekonomskih nauka iz Niša, zbog pogrešno utvrđenog rezus faktora krvne grupe, živeo je samo dva dana. Lekari Zavoda za transfuziju u Nišu pogrešno su joj prilikom prve trudnoće 1995. godine utvrdili da je ona RH pozitivna, što je koštalo života drugu bebu, rođenu 4. aprila 2001. godine.

Od tada Vesna vodi bitku da krivci za ovaj grubi propust budu kažnjeni. Pred domaćim sudovima lekar i laborant su oslobođeni odgovornosti jer nije moglo da se dokaže ko je potpisao sporni nalaz.

Niški zavod za transfuziju krvi ovih dana dospeo je u žižu javnosti i zbog optužbi V. V. (30), koji tvrdi da je zbog propusta medicinskog tehničara “lečen” pogrešnom krvom plazmom. Rukovodstvo zavoda odbacilo je optužbe V. V. i istaklo da su zbog greške kažnjeni tehničar i lekar, ali da zbog toga pacijent nijednog momenta nije bio vitalno ugrožen.

Sa druge strane, iako je uspela da se ostvari kao majka, Vesna Perić ne može da se pomiri sa činjenicom da je posle smrti drugog sina zauvek izgubila priliku da opet rodi. Ne odustaje da goni odgovorne, a razlozi su odavno prestali da budu lični već sada samo hoće da se takve greške više nikad ne ponove.

NISU USPELI DA ME SLOME
- Suđenje je trajalo 10 godina, bilo je veštačenja, svedočenja, podmetanja, saplitanja, ali nijednog trenutka nisu uspeli da me slome da odustanem. Ne želim da ijedna porodilja prođe ovo što sam ja. Izgubila sam veru u lekare i nikada više nisam otišla ni na jedan pregled - kaže Vesna. Zastaje je joj knedla u grlu kada se priseti da se nisu birala sredstva da se dokaže “nevinost” lekara. Čak su pokušali da ospore da je njen suprug biološki otac preminule bebe.

- Moj sin mnogo pati i žali što nema brata. Teško je i mom suprugu i meni. Posle toliko godina još me iznova povredi svaka priča o “greškama” lekara koje neko skupo plati. Svi pravimo greške, ali njihove su smrtonosne, a oni ostaju nekažnjeni i smatraju se bezgrešnim. I što je najgore, nije mi se ni izvinila doktorka koja je pogrešila, a viđale smo se na svakom suđenju. Nijednom nije kao žena i majka rekla “izvini” - započinje Vesna svoju bolnu ispovest.

Zauvek će pamtiti 17. novembar 1995, kada je “presuđeno” njenoj porodici. Kao i svakoj trudnici, u Zavodu za transfuziju joj je urađena analiza krvi i utvrđen rezus faktor, A pozitivan. Rodila je sina i ne sluteći da će imati problem kada ponovo bude ostala u drugom stanju. Međutim, 20. marta 2001. godine, u osmom mesecu trudnoće, hitno je poslata na kliniku u Višegradskoj ulici, jer nešto nije bilo u redu sa bebom. Tada saznaje da je “negativna”, ali prekasno. Lekari su bebi u stomaku dva puta menjali krv i pokušali da preduprede najgore. Beba je rođena 4. aprila i poživela je tek dva dana.

Zavod za transfuziju krvi u Nišu

- Nakon prvog porođaja trebalo je da primim preparat “rogam”, koji se daje rezus negativnim porodiljama kako bi se zaštitio plod u sledećoj trudnoći. Što je još gore, posle prvog porođaja primila sam 700 mililitara pozitivne krvi, što je dovelo do imunološke preosetljivosti - veli Vesna, koja je bolnički pakao zamenila sudskim.

POTPIS

- Iako je dokazano da mi je pogrešno utvrđen rezus faktor, sud je odlučio da za ovaj propust nema mesta odgovornosti optuženih. Jednostavno, one su negirale da je to njihov potpis, iako su po rasporedu bile u smeni, a grafolog ga je ocenio kao “nečitak”. I pravda je u ovom slučaju u debelom minusu - zaključuje Vesna.

D. MILjKOVIĆ Novosti

Komentara: 0


#   suđenje   Zavod za transfuziju krvi   greške   Vesna Perić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima