Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Odeljenje za talentovane sportiste u najmlađoj niškoj Gimnaziji 9.maj

rssBookmark and Share

Niš 26.05.2020. Južna Srbija Info

Odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za sport treba da omogući da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika sportista i budućih studenata viskokoškolskih ustanova, a posebno onih koje školuju buduće trenere, nastavnike fizičkog vaspitanja.

Odeljenje za talentovane sportiste u najmlađoj niškoj Gimnaziji 9.maj

Zahvaljujući kompetencijama stečenim tokom gimnazijskog školovanja budući studenti raspolagaće znanjima i veštinama neophodnim za kritičko sagledavanje fizičke kulture, a posebno sporta kao društvene oblasti.

SPECIFIČNI PREDMETI

Specifičnost ovih odeljenja je u tome što će učenici za četiri godine imati ukupno 1115 časova iz oblasti sporta, u okviru predmeta Sport i zdravlje i Sport i trenin.

Kada govorimo o nastavi predmeta Sport i trening, učenici će ovladati znanjima o sistemu Fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na Sport kao društvenu delatnost i zakonitostima i pravilima trenažnog procesa.

Izučavajući predmet Sport i zdravlje učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci.

Sadržaji koji se izučavaju, stručni nastavnici i opremljene škole stvaraju uslove da maturanti postanu izuzetno efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima – fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja i drugih fakulteta, uključujući i fakultete koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije i Policije Republike Srbije, pri čemu se učenicima ne uskraćuje prohodnost i na studijske programe iz drugih oblasti.

PREDNOSTI

Prednost obrazovanja u ovim specijalizovanim odeljenjima je u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima, a primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i takmičenjima tokom školske godine.

USLOVI ZA UPIS

Za upis u odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport kandidat dostavlja potvrdu o ostvarenim sportskim rezultatima, koje je kandidat ostvario u osmom razredu osnovne škole. Izuzetno, u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije bilo moguće da kandidat ostvari sportske rezultate u osmom razredu, kandidat dostavlja potvrdu o ostvarenim sportskim rezultatima koje je ostvario u sedmom razredu osnovne škole. Potvrdu izdaje nadležni nacionalni granski sportski savez, koji je registrovan u ministarstvu nadležnom za poslove sporta.

Postignuti sportski rezultati vrednuju se tako što se kandidatu za upis u odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport dodeljuju sledeći bodovi:

 1) ako nastupa za reprezentaciju Republike Srbije, odnosno ako se nalazi na spisku reprezentativaca, za one sportove koji nemaju reprezentativna takmičenja uzrasta do 14 godina – 10 bodova,

2) ako je osvojio medalju u sportskom takmičenju na prvenstvu Republike Srbije, pojedinačno ili kao član ekipe – osam (8) bodova za zlatnu medalju, sedam (7) bodova za srebrnu medalju i šest (6) bodova za bronzanu medalju.

 Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju, do broja predviđenog za upis, ima kandidat koji je:

 1) nosilac Diplome „Vuk Karadžić”,

2) osvojio veći broj bodova na osnovu ostvarenih sportskih rezultata za upis u odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport,

 3) osvojio veći broj bodova na takmičenjima iskazan u tački 3.3. Konkursa,

 4) osvojio veći ukupan broj bodova na završnom ispitu

PRIJAVLjIVANjE

Prijavljivanje učenika za Sportsku gimnaziju u Beogradu i sportskih odeljenja pri gimnazijama u Srbiji je 8. i 9. juna 2020. godine.

Sve informacije opširnije na sajtu Ministarstva prosvete:

http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/2020-KONKURS-ZA-UPIS-U-SREDNJU-SKOLU-22-05-20.pdf

Pratite obaveštenja na zvaničnom sajtu škole i fejsbuk stranici

http://9maj.edu.rs/

PLAN NASTAVE I UČENjA ZA UČENIKE SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA SPORT

Komentara: 0


#   Niš   sport   talentovani   Gimnazija 9. maj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima