Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

PANIKA: Crni skakavci se šire, seljaci ne znaju šta da rade

rssBookmark and Share

Kuršumlija 03.07.2014. Beta

Meštani sela Belo Polje kod Kuršumlije izrazili su danas zabrinutost zbog lokalne najezde skakavaca, kao i nezadovoljstvo što ih nadležni nisu obavestili šta da rade.

PANIKA: Crni skakavci se šire, seljaci ne znaju šta da rade

"Meštani su nezadovoljni jer niko nije preduzeo nikakve mere da se rojevi sakavaca ne bi širili, a strahuju i za useve", kazao je meštanin Ljuba Perić.

Najezda "italijanskih skakavaca" u Belom Polju primećena je pre nedelju dana na oko stotinu kvadratnih metara, a sada se proširila na oko stotinu hektara.

"Nemamo čak ni preporuku nadležnih šta da radimo i kako da se izborimo. Oni su počeli da brste useve. Sada ih ima po livadama, voćnjacima i dvorištima", kazao je Perić.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je utvrdio da je to "italijanski skakavac" i da su kod Kuršumlije za sada samo larve drugog i trećeg stadijuma, a da još nema odraslih jedinki.

Iz Zavoda su naveli kako očekuju da larve punu zrelost dostignu krajem jula i početkom avgusta, kada će dobiti krila i može ih biti u još većem broju, te bi i šteta na usevima bila veća.

Meštanin Slobodan Radovanović rekao je da su žitelji Belog Polja u strahu jer je Zavod najavio samo praćenje razvoja situacije, a ne zaštitne mere.

"Skakavci već jedu pasulj u mojoj bašti. Šta da radimo kad budu počeli da lete!?", kazao je Radovanović.

Meštani apeluju na nadležne da hitno preduzmu mere da spreče da se skakavci prošire.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   meštani   Belo Polje   skakavci   zavod za zaštitu prirode Srbije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima