Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pirot: Rekonstrukcija Jevrejskog kupatila

rssBookmark and Share

Pirot 02.11.2014. Beta

Muzej Ponišavlja u saradnji sa opštinom Pirot rekonstruiše Jevrejsko obredno kupatilo koje se nalazi u blizini nekadašnje Sinagoge na prostoru Jevrejske mahale

Pirot: Rekonstrukcija Jevrejskog kupatila

Prema rečima arheologa Muzeja Predraga Pejića, reč je o mikveju- obrednom jevrejskom kupatilu koje je solidno očuvano.

Potiče iz sedamnaestog ili osamnaestog veka, ima interesantne ukrase, ostatke podnog i zidnog grejanja a unutrašnjost je bila obložena mermernim pločama.

"Najverovatnije takav način grejanja potiče iz rimskog perioda. Ima i jako interesantne ukrasne mermerne ploču a podovi su takođe od mermera. Uz kupatilo je pronađen bunar sa kamenim santračem koji je bio u dvorištu kupatila", rekao je Pejić.

Iz nekadašnje Jevrejske mahale u noći između 12. i 13. marta 1943. godine bugarski fašistički okupator nasilno je izveo iz kuća svih 178 Jevreja, pirotskih žitelja i predao ih nemačkim nacistima. Svi su deportovani u nacistički logor Treblinka i niko se nije vratio.

Direktor Muzeja Ponišavlja Saša Jovanović veruje da će uz podrsku zajednice jevrejskih opština u Srbiji i sredstvima opštine Pirot taj projekat biti uspešno realizovan i da će Pirot dobiti još jedan vredan istorijski spomenik u samom centru grada.

"Ovo je prva faza realizacije a posle toga je neophodna pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Nadam se da kada završimo arheološka istraživanja kolege iz Zavoda uraditi projekat i da će u saradnji sa Jevrejskom zajednicom opština uspeti da obezbedi sredstva da se ovaj objekat rekonstruiše", kazao je Pejić.

Ako se to realizuje, Pirot će dobiti još jedan vredan spomenik kulture koji se uz naziv ulice i spomenik podignut pre nekoliko godina, čuvati uspomenu na pirotske Jevreje.

Komentara: 0


#   Pirot   Muzej Ponišavlja   Saša Jovanović   Jevrejsko kupatilo   sinagoga   Predrag Pejić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima