Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počelo prijavljivanje penzionera za banje

rssBookmark and Share

Nišavski okrug 03.04.2015. S.L. Južna Srbija Info

U Udruženju penzionera Niša, od juče, kada je počela prijava, vlada ogromno interesovanje za boravak u srpskim banjama.

Dobrosav Milenković
Dobrosav Milenković

Pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjama ima svaki penzioner čija je penzija niža od 23.159 dinara, i ako proteklih pet godina nije boravio u banji

Prijava traje do 15. aprila.

Prijavljivanje penzionera za besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom 2015.godine, počelo je u sredu.

Kandidata ima puno, interesovanje je veliko.

Među prvima se prijavila Cveta Živković – Potrebno mi je lečenje, jer sam operisala kuk 2013. godine, I jako bi mi značilo da dobijem ove godine banju, kaže Cveta Živković.

- Najbitnije je da se zna da svi penzioneri, po bilo kom osnovu penzionisani, imaju pravo da konkurišu, ako im penzijski ček ne prelazi sumu od 23.159 dinara. To je prvi i osnovni uslov. Uz to, bitno je i da poslednjih pet godina nije korišćena ova usluga, kako bi svi mogli da dođu na red, i iskoriste besplatan boravak u banji. Nakon pet godina, mogu ponovo da se jave na ovaj konkurs. Inače, interesovanje je veliko, javljali su se ovde dok još nije bio objavljen oglas, kaže Dobrosav Milenković, sekretar Udruženja penzionera grada Niša.

Da naglasim, ovo je rekreacija, nije lečenje, i tih deset dana svakom je dobrodošlo, jer se ne plaća ništa, u to ulazi i prevoz do određene banje, a na raspolaganju su 24 banje širom Srbije. Od polovine maja počinje realizacija, u zavisnosti kada u kojoj banji ima slobodnih mesta, i to sve do oktobra. Pre dve godine prijavilo se u Nišu 1233, a prošle, 2014. godine, čak 2135 penzionera, a bilo je na raspolaganju 430 mesta na nivou Niša. Ove godine otvoren je konkurs za 443 penzionera na nivou Niša, a 592 za ceo Nišavski okrug, kaže Dobrosav Milenković, sekretar Udruženja penzionera grada Niša.

Prema Pravilniku o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.  
 

Komentara: 0


#     Nišavski okrug   PIO fond   socijala     Udruženje penzionera   besplatan boravak   Dobroslav Milenković   sekretar
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}