Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Besplatna rehabilitacija u banjama za penzionere

Bookmark and Share

12.04.2016. Južna Srbija Info

Pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom 2016. godine, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici niže od iznosa prosečne penzije u Fondu, odnosno od 23.463,00 dinara

Niška banja, Foto: Južna Srbija
Niška banja, Foto: Južna Srbija

Pravo imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija je penzija za februar niža od iznosa prosečne penzije u Fondu, odnosno od 23.463,00 dinara

Od ukupnih sredstava za društveni standard korisnika (360,96 miliona dinara), a na osnovu visine izdvojenih sredstava za besplatnu rehabilitaciju, u jednu od 25 srpskih banja, ove godine će otići oko 12.000 penzionera.

U besplatnu rehabilitaciju uključeni su troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda. Fond će snositi troškove za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad. 

Pravo  na besplatnu rehabilitaciju imaju penzioneri iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednici, koji, osim penzije koja je niža od gore navedenog iznosa, nemaju druga lična primanja, kao i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora, pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi gore navedeni iznos(preračunato po srednjem kursu NBS na dan 12. 2. 2016. godine 1€ = 122,842 dinara).

Pravo na korišćenje besplatne rehabilitacije imaju korisnici penzija koji to pravo nisu koristili u poslednjih pet godina.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava. 

Pravo na besplatnu rehabilitaciju nemaju korisnici prava na privremenu naknadu po osnovu II i III kategorije invalidnosti, kod kojih je izvršeno prevođenje privremene naknade u invalidsku penziju.

Prijave na oglas mogu da se podnesu u roku do petnaest dana od dana objavljivanja, počev od 11. aprila 2016. godine.

Komentara: 0


#     PIO fond   penzioneri   rehabilitacija
@


 


[ Dodaj komentar ]