Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Policajci nisu izdavali lažne pasoše kosovskim Albancima

rssBookmark and Share

Merošina 03.02.2016. Z.M. Danas

Veće Višeg suda u Nišu oslobodio je četvoricu policajaca iz Policijske stanice u Merošini optužbi da su zloupotrebili službeni položaj i falsifikovali službene isprave.

Ilustracija
Ilustracija

Oni su bili otuženi da su izdavali lažne potvrde o prebivalištu Albanaca iz opštine Podujevo i Priština na osnovu kojih su dobijali biometrijske pasoše Srbije.

Veće Višeg suda, kojim je predsedavao sudija Dragan Tacić, utvrdilo je da komandir Policijske stanice Radivoje Radenković (50) iz Gornjeg Dragaša i policajci Dragan Kocić (49) iz Donje Rasovače, Jovici Jovanoviću (47) i Saši Mitiću (45), obojica iz Merošine, nisu krivično odgovorni jer "nije dokazano da su oni zaista prekršili pravila službe i počinili zloupotrebe". Oni su prethodno pred Osnovnim sudom u Prokuplju bili dva puta nepravosnažno osuđeni na kazne zatvora od osam meseci do 3,5 godine.

- Njima je učinjena velika nepravda. Oni su zbog ovakvih sumnji 2010. godine uhapšeni, proveli su nekoliko nedelja u pritvoru, a dvojica su izgubili posao, te bili prinuđeni da od tada vode postupak za vraćanje na radna mesta. Od samog početka sudskog procesa bilo je puno nelogičnosti i propusta na njihovu štetu. Bilo je jasno da ne mogu oni biti odgovorni i ukoliko je bilo propusta u radu ove policijske stanice, već da su izabrani da budu žrtvovani - rekao je novinarima njihov branilac, advokat Saša Knežević i najavio da će policajci tražiti odštetu od države "zbog svega što su pretrpeli".

Četvorica policajaca su u optužnici označeni kao odgovorni što je u toj policijskoj stanici navodno na osnovu lažne prijave boravka u opštini Merošina kosovskim Albancima izdato 55 biometrijskih pasoša Srbije, a u proceduri za dobijanje putne isprave bilo je još više od 500 zahteva. Nakon toga, u toku 2012. godine Albancima sa Kosova poništeno je 50 pasoša izdatih u Merošini i još 16 u Nišu, a bilo je i hapšenja policajaca i drugih službenika u Nišu, Vranju i Surdulici. Mediji su pisali da su se od 2010. u ovim gradovima kosovskim Albancima navodno masovno izdavali biometrijski pasoši i druga lična dokumenta na osnovu lažnih potvrda o prebivalištu, koje su izdavane uz podmićivanje nadležnih službenika.

Komentara: 0


#   Merošina   Albanci   Priština   viši sud   radna mesta   pasoš   optužbe   sudije   oslobođen   falsifikat   prebivalište     Saša Knežević   Radivoje Radenković   Dragan Kocić   Jovica Jovanović   Saša Mitić  
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}