Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Protest roditelja zbog nastavnika koji bi "sve da pobije"

rssBookmark and Share

14.06.2016. Beta, Niške Vesti

Roditelji dece koja pohađaju OŠ "Ćele-kula" u Nišu i nastavnici protestovali su jer je inspekcija naložila školi da na posao vrati nastavnika Ljubišu Dinića.

Protest, Foto NIške vesti
Protest, Foto NIške vesti

On je dobio otkaz zbog psihičkog nasilja nad direktorkom. Advokati škole tvrde da Inspekcija rada nije nadležna da vrati nastavnika na posao, već to može da uradi samo sud, pišu Niške vesti.

Oko pedesetak okupljenih podsetilo je da je Diniću izrečena disciplina mera prestanka radnog odnosa zbog povrede zabrane psihičkog nasilja, ali da je inspektorka rada Sonja Šarković, uz saglasnost načelnice inspekcije rada Milice Kitanović Ljujić, naložila da se on vrati na posao, prenosi Beta.

Roditelji i nastavnici su zatražili od nadležnih da ne dozvole da se Dinić vrati na posao i najavili da će obustaviti rad u školi ako se ne uvaži taj njihov zahtev.

Oni su dodali da se radi o nastavniku koji je zbog psihičkog nasilja već osuđivan u prekršajnom postupku 2014. godine i to zbog toga što je svojim koleginicama rekao: "Ako ostanem bez posla, sve ću da vas pobijem, i sve članove školskog odbora".

“Zbog njegovog ponašanja roditelji više ne žele da upisuju decu u školu. Obećavamo da ćemo sve uraditi da on tamo više ne predaje jer ne želimo da uči našu decu”, kaže jedan od roditelja Goran Savić.

Uz peticiju koju su potpisali roditelji i nastavnici, a kojom je zatraženo da se Dinić ne vrati na posao, okupljeni roditelji su pokazali i krivičnu prijavu Policijskoj upravi u Nišu, koju je prethodna direktorka škole podnela protiv njega.

U prijavi je navedeno da Dinić razgovara sa učenicima na način koji, kako su procenili roditelji, "vređa dečje dostojanstvo".

"Dinić decu naziva pogrdnim imenima kao što su 'budalo', 'kokoške', 'kreteni', 'stoke'. Prilikom odgovaranja gura učenike, udara ih lenjirom, mobilnim telefonom, sveskom", navela je u prijavi direktorka škole Sonja Cvetković i dodala da Dinić ima običaj da učenicima na času priča viceve sa "seksualnim aluzijama".

Okupljeni roditelji smatraju da su predavanja nastavnika Dinića neprimerena za učenike osnovne škole, što je dovelo do toga da su mnogi roditelji već ispisali decu iz škole "Ćele-kula".

Zbog vraćanja nastavnika na posao negodovale su i njegove kolege.

“Mi smo postupak sproveli po zakonu, obavestili sve nadležne institucije i zaista želimo da se sve ovo okonča jer je Dinić godinama pravio probleme i kolegama i direktorima naše škole”, tvrdi predsednik školskog odbora Bratislav Stojanović.

Predsednik Školskog odbora Bratislav Stojanović kazao je da je Diniću izrečena disciplinska mera prestanka radnog odnosa u skladu sa zakonom i uz konsultacije s Prosvetnom inspekcijom i načelnikom Školske uprave.

"Odluka inspekcije rada je suprotna zakonu i interesima škole", kazao je Stojanović.

U školi kažu da je nastavniku matematike i informatike u aprilu izrečena mera prestanka radnog odnosa zbog povrede zabrane psihičkog nasilja, koju predviđa Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. U međuvremenu je nastavnik pokrenuo sudski postupak za poništenje rešenja o otkazu. Obratio se i Inspekciji rada, koja ga je vratila na posao.

“Radi se o prestanku radnog odnosa, a naša služba je nadležna za takve postupke i razmatranje takvih rešenja. Kada odluka suda postane pravnosnažna ona će se i poštovati” rekla je načelnica Inspekcije rada Milica Kitanović Ljujić.

Advokati škole tvrde da Inspekcija rada nije nadležna da odlučuje o tome da se Dinić vrati na posao, jer još traje sudski postupak.

“Oni su zaduženi da brinu o povredama prava zaposlenog što ovde nije slučaj, tako da o tome treba da odlučuje jedino sud koji je nadležan”, tvrdi advokat koji zatupa školu Zoran Mitić.

Ljubišu Dinića je Prekršajni sud 2014. već kažnjavao novčano zbog pretnji pojedinim koleginicama i školskom odboru. Odeljenju niške policije za zaštitu maloletnika su protiv njega 2009. i roditelji podnosili prijave zbog nedoličnog ponašanja prema učenicima, rekli su na protestu.

“Za ono što sam izrekao platio sam, mada i tada nisam nikome „ozbiljno“ pretio. Ovo što se sada događa samo je revanšizam direktorke jer prošle godine nisam želeo da se priključim štrajku. Želim da se vratim na posao, jer sam sprečen da radim već više od godinu dana. Ako se to desi, škola će morati da mi plati odštetu”, kaže nastavnik Ljubiša Dinić.

Komentara: 0


#   protest   Inspekcija rada   Niške vesti   bez posla   Ćele Kula OŠ   Zorica Jovanović   Sonja Cvetković   Prekršajni sud   Ljubiša Dinić   Goran Savić   Zoran Mitić   Bratislav Stojanović   Milica Kitanović Ljujić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima