Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rekonstruisana gimnazija nakon 132 godine!

rssBookmark and Share

23.03.2013. Autor: S.Popović-JužnaSrbija.Info

Rekonstruisana gimnazija "Bora Stanković" u Vranju nakon 132 godine rada. Evropska investiciona banka, Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalna samouprava uložili 100 miliona dinara u obnovu škole.

Rekonstruisana gimnazija nakon 132 godine!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović otvorio je rekonstruisanu gimnaziju "Bora Stanković" u Vranju, istakavši da je ulaganje u obrazovanje uslov za budući razvoj Srbije.

U rekonstrukciju gimnazije, koja ove godine obeležava 132 godine rada, uloženo je oko 100 miiona dinara, od čega je Ministarstvo za regionalni razvoj preko NIP-a obezbedilo 75 miliona dinara, a lokalna samouprava 25 miliona, rekao je na svečanoj akademiji gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Renoviranje gimnazije počelo je u oktobru 2011. godine i do sada je, prema Antićevim rečima, završena rekonstrukcija potkrovlja, urađena je ploča iznad drugog sprata, ojačana krovna konstrukcija, zamenjena stolarija i obnovljena fasada.

Ministar Obradović je, obraćajući se na svečanoj akademiji, istakao da je obrazovanje najveći i nepresušni resurs Srbije, koji za nas ima poseban značaj.

"Mali smo i po prostoru i po broju stanovnika i treba dobro da iskoristimo znanje koje posedujemo", rekao je Obradović i naglasio da je potrebno više obrazovanih ljudi koji mogu stvoriti novac, jer "u meri u kojoj ćemo koristiti našu pamet, u toj meri ćemo imati i budućnost".

Obradović je istakao da ulaganje u obrazovanje ima smisla, jer je to uslov budućeg razvoja Srbije.

Gimnazija "Bora Stanković" u Vranju napravljena je 1881. godine i na početku rada bila je smeštena u zgradi Narodnog muzeja u Pašinom konaku.

Ovu ustanovu je 1974. godine posetio pisac i nobelovac Ivo Andrić, a u njoj su svojevremeno radili Ljuba Nenadović, Jaša Prodanović, Radoje Domanović i Milivoje Simić.

Gimnazija je bila i ostala obrazovni i kulturni centar Vranja.

Komentara: 0


#   Zoran Antić   obrazovanje   Žarko Obradović   Bora Stanković   Ivo Andrić   regionalni razvoj
@


 


[ Dodaj komentar ]