Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Škola sa samo dva đaka

rssBookmark and Share

Pirot 21.01.2014. Rts

Pre više od tri decenije u svih dvadesetak staroplaninskih sela u opštini Pirot, radile su osnovne škole sa nekoliko stotina đaka. Danas, četvororazredne škole postoje samo u četiri sela i u njima ima ukupno šest učenika. I škola u selu Rudinje je pred zatvaranjem, jer nastavu pohađaju samo dva učenika.

Škola sa samo dva đaka

Ruinirana školska zgrada u selu Rudinje, pamti bolje dane i učionice prepune đaka. Danas je ispunjena samo jedna klupa. Dele je Jovan i Jovana Petrović, brat i sestra. Iako mlađa Jovana pohađa treći, a Jovan četvrti razred, vole da sede zajedno.

"Najviše bih voleo da imam drugara i da imam sa kim da se družim", kaže Jovan Petrović, učenik 4. razreda.

"Ja naviše želim da imam drugaricu sa kojom bih mogla da se igram", dodaje Jovana Petrović, učenica 3. razreda.

Njihov učitelj Ljubiša Panajotović kaže da ovakav način nastave ima puno prednosti, ali i mana.

"Prednost je u tome što može da im se posveti dosta pažnje i dosta vremena, a s druge strane usamljeni su, i jako im je teško što nemaju društvo", kaže Ljubiša Panajotović.

Jovana i Jovan su jedina deca u selu Rudinje. Zbog toga će škola uskoro biti zatvorena, a meštani smatraju da je to poslednja u nizu nesreća koja ih je zadesila.

"Sve kako koju godinu, sve je manje dece i eto ostali samo dva đaka. Ima momci neženjeni i po 40 godine, stari mru, mladi otišli na grad, i neće da sedu na selo", kaže Jelica Ristić, selo Rudinje.

"Doktor ne dolazi, put neje dobar, ali dokaruju ni leb, prodavnicu nemamo, nemamo ništa", dodaje Čedomir Živković, selo Rudinje.

U selu Rudinje ostalo je manje od 100 meštana. Slična situacija je u većini staroplaninskih sela.

Komentara: 0


#   Pirot   škole   učenici   selo   Rudinje   Jovana Petrović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima