Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Socijalni radnici, javite se u Niš

rssBookmark and Share

Niš 04.05.2014. B92

Ustanovama socijalne zaštite u Nišu nedostaju socijalni radnici, a ovog kadra nema na tržištu rada na teritoriji cele južne Srbije.

Socijalni radnici, javite se u Niš

Takva situacija otežava rad, a mogla bi da stvori i zakonske probleme.

Na više od 400 hraniteljskih porodica Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu ima samo jednog socijalnog radnika.

Kako ih nema ni na tržištu rada, u Centru kažu da bi NSZ i lokalna samouprava trebalo da stimulišu mlade ljude da se školuju za to zanimanje.

Violeta Blagojević iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu kaže da u čitavoj južnoj Srbiji nema socijalnih radnika. "Bez njih je u socijalnoj zaštiti jako teško raditi", kaže ona.

U Centru za socijalni rad u Nišu kažu da psiholozi i pedagozi mogu da zamene socijalne radnike, ali samo u delu poslova.

Jedan od razloga za ovakvu situaciju je to što u Nišu ne postoji departman za socijalnu politiku i socijalni rad. U procesu je njegovo osnivanje na Filozofskom fakultetu na kome su upoznati sa problemom.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je nedostatak socijalnih radnika dugogodišnji problem. Ukoliko se ne reši uskoro, u ustanovama socijalne zaštite upozoravaju da im može biti zakonski onemogućeno da rade svoj posao.

Komentara: 0


#   Niš   posao   Južna Srbija region   Centar za socijalni rad   NSZ (tržište rada)   hraniteljske porodice   Violeta Blagojević   lokalna samouprava
@


 


[ Dodaj komentar ]