Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uz senku nad nekim dobitnicima, uručene nagrade "11 januar"

rssBookmark and Share

Niš 11.01.2019. Z.S. Južna Srbija Info

11. januara 1878. godine u Niš je, posle viševekovnog ropstva, stigla sloboda. Povodom ovog istorijskog događaja za Grad Niš, u Svetosavskom domu danas je održana svečana sednica Skupštine Grada na kojoj su Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada mr Rade Rajković uručili nagrade laureatima.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Među kolektivima, najprestižnije priznanje Grada uručeno je Akademskom folklornom ansamblu ORO SKC-a, Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ i Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Filijala Niš.

Najveća polemika niške javnosti odvija se oko jednog od dobitnika, Nacionalne službe za zapošljavanje, odnosno niške filijale te republičke službe?

Naime, postavlja se pitanje iz kog razloga Komisija za dodelu nagrada SG Niša, krije spisak od 26 predloženih kanditata?

Redakcija poratla Južna Srbija Info, uputila je zvanični dopis Skupštini grada Niša, da iznese u javnost sve predložene kandidate i sistem odabira dobitnika. 

Od pojedinaca, nagradu su dobili: prof. dr Radoslav Bubanj, dugogodišnji univerzitetski profesor i donedavni Rektor Univerziteta u Nišu i Selomir Marković, višedecenijski domaćin spomenika na Čegru.

Čestitajući dobitnicima na nagradi i najvišem gradskom priznanju, Gradonačelnik Bulatović je istakao da je tradicija ta mudrost i snaga da se stvaraju velika i dobra dela u vremenu u kome živimo. Stoga, žrtvu niških osloboditelja moramo da nosimo kao moralnu i etičku odgovornost prema našem gradu, koji su nam preci dostojanstveno u amanet ostavili. Danas vodimo neke druge bitke koje su isto tako zaloga za bolju budućnost generacija kojima ćemo predati naš grad.

”Nagrada  „11. januar“, koja je simbolično vezana za Dan oslobođenja, najviše je priznanje Grada Niša koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća koja čine doprinos afirmaciji grada u privrednim, društvenim i drugim sektorima značajnim za Grad Niš. Velika je privilegija ali i odgovornost biti nosilac ovog prestižnog priznanja, stoga se kao gradonačelnik Niša, ovogodišnjim dobitnicima srdačno zahvaljujem na nesebičnom i požrtvovanom ulogu u formiranju duhovnog i intelektualnog života savremenog Niša”, rekao je Gradonačelnik Bulatović.

Da podsetiomo, za nagradu 11. Januar, ove godine ukupno je bilo 26 predloženih kandidata, od toga 10 kolektiva i 16 pojedinaca.

Odluku da nagradu dobiju tri kolektiva i dva pojedinca donela je Komisije za nagrade Grada Niša, koju su činili Gradonačelnik, Predsednik Skupštine Grada, kao i predstavnici Univerziteta, Vojske i Crkve.


#   Niš   Južna Srbija region   Južna Srbija Info   Darko Bulatović   NSZ (tržište rada)   Skupština grada Niša   Rade Rajković   Nagrada 11. januar   Radoje Domanović OŠ   Dan oslobođenja   Komisija za dodelu nagrada   Radoslav Bubanj   Dan oslobođenja od Turaka
@juznasrbija @DarkoBulatovic_ @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima