Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

11. januar, Dan oslobođenja Niša od Turaka

rssBookmark and Share

Niš 11.01.2018. Južna Srbija Info

11. januara 1878 godine srpski barjak se posle skoro pet stotina godina zavijorio na bedemima niške tvrđave.
Posle skoro pet vekova robovanja, grad Niš oslobođen je od Turaka na današnji dan 1878 godine.
Najviši gradski zvaničnici na Spomenik oslobodiocima u centru grada danas su položili vence.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Vence na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, položili su gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik SG Rade Rajković, predstavnici Vojske Srbije i boračkih organizacija.

Vence su položili i predstavnici okruga, Vojske Srbije, policije i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Foto: Južna Srbija

"Ovo jeste svakako dan za pamćenje i jedan od najvažnijih datuma u istoriji Niša, koji je doneo novi epohu i razvoj grada u slobodnoj Srbiji", izjavila je Jelena Mitrovski, većnik zadužen za kulturu.

Borbe za oslobođenje Niša od turske vlasti otpočele su 29. decembra 1877. godine. Knez Milan Obrenović je ušao u njega 11. januara 1878. godine. Članom 3 Sanstefanskog sporazuma Niš je pripojen Kneževini Srbiji. U to vreme u gradu je često zasedala skupština. Prvo zasedanje Narodne skupštine Srbije desilo se u zgradi osnovne škole iza Saborne crkve, 23. novembra 1878. godine. U periodu od oslobođenja do Majskog prevrata Niš je često nazivan druga prestonica Srbije.

Preko 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš.

Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa.

Srpski bajrak se 11. janura 1878. godine zavojorio na Tvrđavi, a knjaz Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Ovaj događaj je za Niš, koji do tada bio siromašan, je veoma bitan,  slažu se istoričari.

"Sam Niš je u to vreme bio jedna uništena turska kasaba, a već u narednih desetak godina Niš je postao jedan moderan evropski grad i to zahvuljujući samom knjazu, kasnije kralju Milanu Obrenoviću".

Obeležje, spomenik u centru grada sa motivima oslobođenja grada, mesto je na kome se svake godine odaje počast poginulim junacima.


#   Niš   Južna Srbija region   Darko Bulatović   Rade Rajković   Milan Obrenović   Nagrada 11. januar   Dan grada   Spomenik oslobodiocima   Dan oslobođenja   Jelena Mitrovski   Dan oslobođenja od Turaka
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima