Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Spomenik posvećen stradalima u sukobima i NATO agresiji 1990-1999

rssBookmark and Share

Leskovac 12.01.2020. Južna Srbija Info

Uz prisustvo porodica nastradalih, visokih zvaničnika Grada Leskovca, delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Republike Srbije, predstavnika Udruženja boraca veterana 1991-1999, u petak je otkriven spomenik posvećen stradalima u sukobima i NATO agresiji 1990-1999 godine.

Spomenik posvećen stradalima u sukobima i NATO agresiji 1990-1999

Spomenik su otkrili predstavnici Udruženja boraca veterana 1991-1999, nakon čega je spomenik osveštan i održan pomenom za nastradale.

Protojerej Marko Adamović se nakon pomena obratio svima i kazao:

„Mi smo danas svedoci toga da naše stradale sa ovoga našega kraja ne zaboravljamo već da se molimo bogu za njih posle 20 godina, misleći na one koji su postradali u ratu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a kasnije i na Kosovu, molimo se za njih a znamo da oni nas odozgo sa neba gledaju. Naši su ponos i dika jer su život svoj dali za našu slobodu, za svoju zemlju, za svoju veru. Zato smo mi ponosni danas, hrabro stojimo pred ovim spomenikom i gledamo imenima svakog ponaosob. Veliku su žrtvu dali, životnu žrtvu i time kupili carstvo nebesko. Neka im je večna slava i bog neka im dušu prosti.“

Spomenik je nakon 20 godina od završetka NATO agresije, uz podršku Grada Leskovca, podignut na inicijativu Udruženja boraca, i oca jednog od nastradalih, Slobodana Stankovića, koji se danas, u ime porodica nastradalih obratio skupu:

Nije mrtav borac koji je umro, mrtav je onaj koji je zaboravljen. Mi ovom prilikom kažemo nismo ih zaboravili. Nek im je večna slava i hvala!“, kazao je Stanković zahvalivši se gradonačelniku Cvetanoviću na velikoj podršci pruženoj za realizaciju ove inicijative.

Na današnjoj svečanosti govorio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović. Gradonačelnik je danas rekao da spomenik nazvan „Prekinuta nit života“ simbolizuje stradanje onih kojih će se svet uvek sećati i naglasio da su oni za mir, za odbranu suvereniteta i integriteta naše zemlje dali najvrednije što imaju, svoje živote.

„Stati ovde pred ovaj spomenik i pred svima vama, pred istorijom i Srbijom za koju su se naši sunarodnici borili, to je više od časti. To je obaveza da prema njima uvek osećamo dug, nenaplativ i večan. Pokloniti se ovde, nakon 20 godina, kao njihov saborac tada, i danas kao gradonačelnik, je najveća moguća čast. Nećemo govoriti o brojevima, jer i jedan izgubljeni ljudski život je mnogo, a izgubili smo ih previše. Danas mi njima odajemo počast, kamenom kao medijumom, spomenikom kao saučesnikom prošlog vremena i podsetnikom da ne odustanemo od najvažnije borbe za dostojanstvo i jedinstvo svog naroda“.

Svečanost je pratilo kazivanje pesama Alekse Šantića i Oskara Daviča u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Leskovac, a započeta himnom „Bože Pravde“ koju je izvela učenika Muzičke škole „Stanislav Binički“.

Komentara: 0


#   Leskovac   borci   rat   NATO bombardovanje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima